in ,

6 Şubat Depremi Hatay’da Sessiz Yürüyüş ile Anıldı

6 Şubat Depremi’nin üzerinden tam bir yıl geçti. Ülkemizi derinden sarsan 6 Şubat Depremleri, yıldönümünde sessiz bir yürüyüş ile Hatay’da anıldı.

Türkiye 6 Şubat 2023 sabahına ülkenin birçok yerinden gelen deprem haberi ile uyanmıştı. “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen bu depremlerde kimliği belirlenen ve belirlenemeyen on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Resmi kayıtlara göre 6 Şubat depremi nedeniyle 53 bin 537 kişi öldü, 107 bin 213 kişi yaralandı.

6 Şubat Depremi’nin Yıldönümü İçin Bir Araya Geldiler

Depremin ilk yıldönümünde en büyük hasarı alan Hatay’da birçok kişi 6 Şubat’ı anmak için bir araya geldi. Anma programı Hatay Valiliği’nin internet sitesi üzerinden paylaşıldı. Depremzedeler yakınlarını anmak için ellerinde ışıklar ve telefon flaşlarıyla Hatay caddelerini sessiz bir şekilde yürüdü. Depremde yakınlarını kaybeden birçok kişinin bir araya geldiği o anlar izleyenlerin içini burktu.

6 Şubat depremlerinde Hatay’da resmi rakamlara göre 23 bin 65 kişinin yaşamını yitirmişti. Hayatını kaybeden birçok kişinin yakını elinde ışıklar ve meşalelerle toplandı. İskenderun’da E-5 Karayolu üzerinde bir araya gelerek meşalelerle Mustafa Kemal Mahallesi Sağlık Ocağı’na kadar yürüdü.

Deprem Türkiye ve Suriye’de Büyük Yıkıma Yol Açmıştı

Kahramanmaraş ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana gelmişti. Maraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem 65 saniye, Elbistan’da meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise 45 saniye sürmüştü.

Bu depremler, Türkiye ve Suriye’de büyük bir yıkıma neden oldu. Depremde en çok hasarı alan iller Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa oldu. Bu iller aynı zamanda afet bölgesi ilan edildi. Bununla beraber büyük bir coğrafyayı kaplayan bu felaket ile yaklaşık 1.5 milyon bina yıkıldı veya hasar gördü. Depremden yaklaşık olarak 13.5 milyon insan etkilendi.

Daha fazla gündem haberi için sitemizi inceleyebilirsiniz.

Yazar Elif Toy