in

Bekar Bir Çalışanın Aylık “Yaşama Maliyeti” 19.630 TL ‘ye Yükseldi

yaşama maliyeti
yaşama maliyeti

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun açıklamış olduğu verilere göre, bekar bir çalışanın aylık ‘Yaşama Maliyeti’ 19.630,40 TL’ye yükseldi. Türk-İş her ay yapmış olduğu çalışmalar ışığında, Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırının ne kadar olduğunu gözler önüne seriyor. Türk-İş’in Ocak ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre gıda enflasyonunun ortalama olarak;

  • Aylık %4,27  
  • On İki Aylık %69,76
  • Yıllık %79,44 oranında arttığını belirtiyor.

TÜRK-İŞ Verilerine Göre Aylık Haneye Girmesi Gereken Toplam Gelir Tutarı Ne Kadar Olmalı?

yaşama maliyeti
yaşama maliyeti

Türk-İş’in açıklamış olduğu veriler baz alındığında, haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı diğer bir ifadeyle yoksulluk sınırı 49.630 TL oldu. Bu tutar Aralık ayı için toplam 47.009 TL idi. Sabit asgari ücret karşılığında diğer bir taraftan bakıldığında sadece bir ayda yoksulluk sınırının 2.621 TL artış gösterdiği gözlemlendi. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise Aralık ayı için 18.769 TL idi. Aralık ve Ocak ayı verileri doğrultusunda bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetinde 861,40 TL’lik artış olduğu yansıtılıyor. Böylelikle Türk-İş’in aylık haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı başlığında açıklamış olduğu verileri,  enflasyon oranındaki artışın ivmelendiğini gözler önüne seriyor.

Enflasyon Oranındaki İvmelenmenin Temel Gıdalara Etkisi

Enflasyondaki ivmelenmenin temel gıdalara etkisi market raflarında görülüyor. Özellikle marketlerde vakit kaybetmeden fiyat artışına gidildiği gözlemlendi. Bir örnek verilecek olunursa, herkesin evinde bulunması gereken ekmek fiyatı 9 TL olarak güncelliğini sağladı. Haliyle süt, yoğurt, peynir grubunda da artış sağlandı. Et fiyatlarında da geçen aylarda sağlanan artış geleneği bozulmayarak, Ocak ayında da tabi ki bir artışa gidildi.

Yumurta fiyatlarında 0,20 kuruşluk bir artış gözlemlendi. Kuru baklagillerde raflara zamlı bir şekilde giriş yaptı. Bu doğrultuda marketlerde ürün çeşitliliği konusunda azalma sağlandığı gözlemlendi. Arz talep ışığı doğrultusunda azalma sağlanan çeşitlilik ile fiyatlardaki ivmelenmenin ne kadar yüksek olduğu görüldü. Gıda harcamalarından özel harcamalara yer bile veremediğimiz haberimizin içeriği bu şekildeydi.

Sizler de AMA Haber sayfası içerisinde, güncel finans haberleri için bizleri takip edebilirisiniz.