in

Dik Oturmamak Sırt Ağrılarını Tetikliyor!

dik oturmamak
dik oturmamak

Gelişen teknoloji hayatımızın her alanında bulunuyor. Özellikle bilgisayar kullanmak, masa başında çalışmak git gide yaygınlaşıyor. Tabii ki teknolojinin hayatımıza girişi bazı sorunları da beraberinde getirmiş oluyor. Örneğin yaygınlaşan bilgisayar kullanımıyla yanlış pozisyonlarda oturmak sırt ve bel ağrılarının görülme sıklığının artmasına neden oluyor. Egzersiz ve oturma pozisyonuna dikkat edilerek tedavi edilebilen bu ağrılar, eğer dikkat edilmezse ilerleyen zamanlarda bel. boyun fıtığı ve sırt ağrısı gibi kronik hastalıklara sebep olabiliyor. 

Bu içeriğimizde dik oturmamanın sırt ağrılarını nasıl tetiklediğine ve bu sorunu nasıl çözebileceğinize değineceğiz. Hazırsanız hemen başlayalım!

Dik Oturmamak Sırt Ağrılarını Tetikliyor Mu?

Sürekli dik pozisyonda oturmak zorlayıcı olabiliyor. Özellikle ofis ortamında sürekli oturarak çalışmanız gerekiyorsa duruşunuz sırtınızın ağrımaması için önemli olabiliyor. 

Uzun süre kötü pozisyonda oturmak, hareketsiz kalmak, bilgisayar ekranlarının uygun yükseklikte olmaması boyun, sırt ve bel ağrılarının başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Bu gibi duruş bozukluklarının çeşitli sağlık sorunları yaşanmasına yol açabiliyor.

Peki bu durum neden sırt ağrılarını tetikliyor? Vücudunuzu dik tutmanızı sağlayan omurganıza yanlış oturmanız sonucunda fazla yük biniyor. Bu da omurga ağrıları ve disklerin yıpranmalarına sebebiyet verebiliyor. 

Yanlış duruş özellikle zaman içerisinde sırt-bel bölgesindeki kasların esnekliğini kaybetmesine, güçsüzleşmesine, omurganın fizyolojik eğriliklerinin kaybına ve disklere yüklenen basıncın artmasına yol açabiliyor. Bunun sonucunda da sırt ve bel ağrıları oluşuyor hatta boyun fıtığı ile bel fıtığı görülebiliyor. Şimdi gelin dik oturmanın sağlığınıza etkilerine bir göz atalım.

Dik Oturmanın Ne Gibi Faydaları Var?

Dik oturmak ve doğru pozisyon almak sırt ağrılarınızı önleyebilmekle beraber birçok duruş rahatsızlığını da engelleyebilir. İşte dik oturmanın faydaları şöyle:

  1. Kaslarınız daha iyi çalışır.
  2. Kronik ağrılar azalır.
  3. Dolaşım sistemini destekler.
  4. Akciğer kapasitesi artar.
  5. Enerji seviyeleri desteklenir.
  6. Beyin sağlığı artar.
  7. Ağrı ve yıpranmalar azalır.
  8. Sakatlanma oluşumunu engeller.
  9. Omurilik ağrılarını önler.
  10. Aşınmayı azaltır.

Peki Dik Oturmak Dışında Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sırt ağrınızın kaynağına ve ciddiyetine bağlı olarak, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden faydalanabilirsiniz. İşte bazı iyi gelebilecek yöntemler:

  • Düzenli egzersizlerle sırt kaslarını güçlendirmek
  • Kilonuzu koruyup, sağlıklı beslenmek
  • Dik bir duruş pozisyonuna sahip olmak
  • Göğüs destekleyici sütyen kullanmak
  • Sırtı zorlayacak çanta vb. gibi ağır yüklerden kaçınmak
  • D vitamini takviyesi kullanmak
  • Buz ya da ısı kompresi yapmak

Daha fazla sağlık içeriği için tıklayın!