in ,

İstanbul’da Fiyatı En Çok Artan Ürün: Kabak!

Enflasyonun çok arttığı bugünlerde vatandaş her alışverişe gittiğinde fiyat artışı görüyor. Haliyle vatandaş fiyatları değişen ürünleri merak ediyor. İstanbul Ticaret Odası, aralık ayında İstanbul’da fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı. Dünyanın en büyük şehirleri arasında yer alan İstanbul’da fiyatlar artmaya devam etti. Aralık ayında fiyatı en çok artan ürün özellikle kabak oldu.  İstanbul’da, aralıkta fiyatı önceki aya göre en çok artan kabak yüzde 93.82 ile birinciliği aldı. Halihazırda fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 12.59 ile portakal oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), aralık ayında İstanbul’da perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri açıkladı. Böylelikle İstanbul Ticaret Odası (İTO), piyasaların şeffaflığını sağlamak ve kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladı. Bu amaçla İTO İstanbul’da en çok artan ve azalan ürünleri değişim oranlarıyla birlikte açıkladı. İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yer alan 242 ürünün 119’unun perakende fiyatı arttı. Bununla beraber14 ürünün fiyatı düştü, 109 ürünün fiyatı ise değişmedi.

Kabağın Fiyatı Yüzde 93,82 Arttı

Aralık ayında vatandaşın cebini en çok yakan sebze kabak oldu. Gıda harcamaları grubu yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yer alan kabak yüzde 93,82 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Fiyatında en çok artış yaşanan diğer ürünler yüzde 67,32 ile salatalık, yüzde 37,58 ile taze fasulye, yüzde 36,04 ile yaş üzüm, yüzde 34,85 ile sivri biber ve sağlık harcamaları grubundan yüzde 27,09 ile ilaçlar olarak belirlendi.

Aralık ayında portakalın fiyatı yüzde 12,59 ucuzladı

Kabak fiyatı bu kadar artarken hangi sebze-meyvenin fiyatının en az artış gösterdiği de vatandaş arasında merak konusu oldu. 2023 Aralık ayında en fazla fiyat düşüşü yüzde 12,59 ile gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yer alan portakalda oldu.

Özellik sürekli artış bekleyen vatandaş için fiyatı azalan ürünlerin olması şaşırtıcıydı. Fiyatında azalış izlenen diğer ürünler kısaca şöyle sıralandı;

  • Ev Eşyası harcamaları grubundan yüzde 7,14 ile porselen mutfak eşyası,
  • Gıda harcamalarından yüzde 6,46 ile balık,
  • Yüzde 5,22 ile muz
  • Konut harcamaları grubundan yüzde 1,89 ile gazyağı

Daha fazla bu tarzda haber için linke tıklayın.