Teflon tava mutfağın demirbaşlarından biri sayılıyor. Herkesin mutfağında teflon tencere ve tavalar bulunuyor. Teflonun en büyük tercih sebeplerinden biri, kaplamalı yüzeyi sayesinde nem tutmaması ve derinlemesine temizlik sağlaması diyebiliriz. Yani teflon mutfakta temizlenmesi görece kolay bir madde olduğu için kullanılıyor. Teflon tava başka ne işe yarıyor derseniz mutfakta yiyeceklerin tavaya yapışmamasını sağlıyor cevabını alabilirsiniz.
Peki çok sık kullanılan bu teflon tavalar aslında ne? Teflon tencereler ve tavalar gerçekten sağlıklı mı? İşte bu yazımızda bu sorulara cevaplar bulacağız. Hazırsanız yazımıza geçelim.
Teflon tava nedir? Teflon tavanın tarihçesi
Teflon 1938’de Du Pont firmasından Roy J. Plunkett tarafından bulunmuş ve 1946’da ticari olarak piyasaya sürülmüş. Teflon kimyasal adıyla termoplastik floropolimerdir. Isıya, kimyevî maddelere, neme, elektrik atlamasına (dielektrik), sürtünmeye dayanıklı olan Teflon hiçbir maddeye yapışmıyor, sürtünme katsayısı bütün katı cisimlerinkinden küçüktür. Bu bilgilerin ışında teflon mutfakta tava, tencere gibi aletler halinde kullanılıyor. Tava, tencerelerin yapımında teflon maddesinin kullanmasıyla teflon tava ve tencereler mutfaklarda yerini alıyor.
Teflon 260 °C üzerindeki sıcaklıklarda bozulmaya başlıyor; 350 °C civarında tamamen yapısı bozuluyor. Ateş üzerinde bırakılan boş bir tava bu dereceleri aşabiliyor ancak tava içinde yanan az miktardaki yağ sağlık açısından daha büyük bir sorun oluşturuyor.
Teflona Neden Hiçbir Madde Yapışmaz?
Teflon, karbon ve flor atomlarından oluşuyor. Molekülünün iç kısmında karbon atomları, dış kısmında ise flor atomları bulunuyor. Bir maddenin başka bir maddeye yapışması için iki madde atomları arasında kimyasal veya elektriksel etkileşimlerin olması gerekiyor.
Fakat teflonu oluşturan flor ve karbon atomları arasındaki bağ o kadar kuvvetli ve elektriksel olarak o kadar dengeli ki başka maddenin atomları teflondaki flor atomlarıyla etkileşemiyor. Bu nedenle hiçbir madde teflona yapışmıyor.
Teflon Sağlığa Zararlı mıdır?
Çoğu kişi çizilmiş tavaların kansere neden olduğunu duymuştur. Amerika Kanser Cemiyeti‘nin yaptığı açıklamaya göre bu bilgi hala tartışılıyor. Teflon hiçbir maddeyle etkileşmediğinden, vücudumuza giren teflon parçaları da vücudumuzu oluşturan atomlarla etkileşemiyor. Bu nedenle aslında teflonun vücudumuza herhangi bir etkisi yoktur.
Fakat teflonun metal tava yüzeyine yapıştırma işleminde kullanılan PerFlorikOktanoikAsit (PFOA) adlı maddenin hayvanlarda yapılan deneylerinde bazı tümör risklerini artırdığı bulunmuş. Buna rağmen teflon tavalardaki PFOA’nun direkt kanser ile ilişkilendirildiği bir çalışma bulunamamış. Ayrıca tavalarda bulunan PFOA’nun miktarı çok düşük çıkmış. Bu nedenle Amerika Kanser Cemiyeti teflon tava kullanımının güvenli olduğunu açıklamış.
Cemiyetin yaptığı açıklamada bir diğer endişe teflonlarım yüksek sıcaklıklara ısıtılıyor olması. Bir teflon tava 340°C-650°C’ye ısıtılırsa teflon dumanı oluşuyor. Bu duman sağlık açısından zararlı ve grip gibi semptomlara sahiptir. Bu nedenle teflonu yüksek sıcaklıkta uzun süre bekletmemek gerekiyor.
Daha fazla bu tarz içerik için tıklayın!