in

Temas bağımlılığı nedir?

Temas bağımlılığı, çoğunlukla zararsız bir tür bağımlılık türüdür. Temas bağımlılığı, kişinin dokunma ve hissetme ihtiyacını karşılama şeklinde ortaya çıkar. Bu yaygın bir bağımlılık türü olup farklı şiddet seviyelerinde gözükür. Bağımlı olan kişinin bu deneyimden mahrum kaldığında yoksunluk hissi yaşamasına neden olur. Bu da onu diğer bağımlılık türleriyle benzer kılar.

Temas Bağımlılığı, görsel ve işitsel uyarıcılara olan ilginin ötesinde  nesneleri veya kişileri dokunarak hissetme arzusuyla karakterize edilen bir bağımlılık türüdür. Bu bağımlılık, beyinde kontrol edilemeyen bir bölgede yer aldığından sevdikleri veya merak ettikleri şeylere dokunamadıklarında stres yaşarlar. Bu eksiklikten dolayı da yoksunluk hissi çekerler.

Çiçek, hayvan veya nesne gibi çeşitli unsurlar bu bağımlılığı tetikler. Dokunma eylemi, stresin azalmasına ve tatmin edici bir deneyim yaşanmasına neden olarak bağımlıları rahatlatır. Temas bağımlılığı özellikle ilişkilerde sıkça görülen bir durumdur.

Bağımlılıklar, beyindeki ödül ve ceza sisteminden kaynaklanan bir sorun olarak kabul edilebiliyor. Tıp alanında, bu durum sıkça “bağımlılık ödül yetmezliği sendromu” olarak adlandırılıyor.

Temas Bağımlılığı Nasıl Anlaşılır?

Temas bağımlılığının belirtileri, kişinin sevgisini dokunarak ifade etme eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Temas bağımlısı birey, sevdikleriyle sohbet ederken sıkça dokunarak duygularını ifade etmeyi tercih eder. Sebepsizce sarılarak sevgisini göstermeye çalışırlar. Bu bağımlılığın gelişiminde ailevi, çevresel, toplumsal ve kültürel faktörler etkili olabiliyor.

Toplumda yaygın olarak karşılaşılan bir durum olması nedeniyle, çoğu insan temas bağımlılığını normal bir davranış şekli olarak değerlendirebiliyor. Ancak ileri seviyedeki temas bağımlılıkları karşı tarafta rahatsızlık hissi yaratmaya başlayabiliyor. Sosyallik ve sosyal temasın birçok bireyde bağımlılığın iyileştirici etkisi olduğuna inanılıyor. Ancak bu durumda tam tersi bir olasılık söz konusu olabiliyor.

Temas Bağımlısı Olduğunu Nasıl Anlarsın?

Temas bağımlısı olan bir birey, sürekli bir dokunma isteği içerisindedir. Eğer bir birey temas bağımlısı olduğunu düşünüyorsa bu konuda profesyonel destek alması öneriliyor. Aksi takdirde, çevresindeki kişilerin bu davranışı anlamaması ve kabul etmemesi durumunda büyük sorunlara sebep olabiliyor. Bireylerin destek almaması durumunda da sosyal ve ailevi sorunlar artış göstermeye başlıyor. Bu da bunalım ve depresyon riskini beraberinde getiriyor. Böyle sorunlarla karşılaşmamak için muhakkak psikolojik destek alınmalıdır.

Sağlıklı yaşama dair her türlü bilgiler için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.