Sağlıklı bir uyku süresi genellikle altı ile sekiz saat arasında değişir. Ancak uyku süresinden çok, uyku kalitesi önemlidir. ABD’li araştırmacılara göre kişinin uyuduğu saatlerin yanı sıra uyku kalitesi de hayati öneme sahiptir.
Bir araştırma, ortalama yaşı 50 olan 172,321 erkek ve kadından elde edilen verileri inceledi. Bu katılımcıların %54’ü kadındı. Yaklaşık 4,3 yıl boyunca takip edilen katılımcılardan 8,681’i hayatını kaybetti. Ölümlerin %30’u kardiyovasküler nedenlere %24’ü ise kansere bağlıydı.
Araştırma, kaliteli uyuyan bireylerde ölüm oranının belirgin şekilde daha düşük olduğunu ortaya koydu.
Kalitesiz Uykunun Ardında Yatan Sorunlar ve Etkileri
Sekiz saat boyunca kalitesiz uyku uyuyan biri genellikle sabahları yorgun hisseder ve sanki hiç uyumamış gibi olabilir. Bu durum kalp hastalıkları, huzursuz bacak sendromu, horlama ve uyku sırasında nefes durması gibi çeşitli uyku bozukluklarından kaynaklanabilir. Uykusuzluk en yaygın uyku bozukluğudur, onu horlama ve solunum problemleri izler. Ayrıca narkolepsi gibi ani uykuya dalma durumları ve vardiyalı çalışma gibi faktörler de uyku problemlerine katkıda bulunabilir.
Uykunun Önemi Büyük!
Başarılı bir okul ve iş hayatı, güvenli bir sürüş pratiği için temel gerekliliklerden biri, iyi bir uyku düzenine sahip olmaktır. Bazı durumlarda saatlerce yatakta geçirseniz de uyuduğunuzu düşünürken aslında kaliteli bir uyku almadığınızı fark edebilirsiniz. Çünkü gününüze yorgun başlarsınız. Solunum durmaları, kalitesiz uyku sorunlarının başında gelir. Bu durum, uyku döngülerini bozarak gün boyunca yorgunluk ve uykusuzluk hissi yaratabilir. Kalitesiz uyku ayrıca gün içinde dikkatinizin kolayca dağılmasına da neden olabilir.
Vücudun dinlenmesi için gereken gece uykusunun kalitesi ihmal edilmemelidir. Bir araştırmaya göre ABD’li bilim adamlarının yaptığı çalışmaya göre kaliteli bir uyku ömrüne 5 yıl ekleyebilir. Bu konuda erkekler, kadınlara kıyasla 2.5 yıl daha avantajlıdır.
Ömrü Uzatacak Kaliteli Bir Uykunun Özellikleri Nelerdir?
Uyku uzmanlarına göre kaliteli bir uyku için beş önemli kriter bulunuyor:
- Her gece 7-8 saat uyumak gereklidir.
- Uykuya dalmakta haftada iki defadan fazla zorluk çekmemek önemlidir.
- Uykunun haftada iki geceden daha sık bölünmemesi gerekiyor.
- Uykuya dalmak için ilaç kullanmaktan kaçınmak gereklidir.
- Uyandıktan sonra dinlenmiş hissetmek kaliteli bir uyku için önemlidir.
Sitemizi takip ederek en güncel bilgilere ve içeriklere kolayca ulaşabilirsiniz.