in ,

2021’de Cittaslow Metropol kenti seçilen İzmir’e 5 ödül birden!

2021’de dünyanın ilk Cittaslow Metropol kenti ilan edilen İzmir projeleriyle kente ödüller getirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Sakin Mahalle ile 5 ödül aldıklarını belirtti. Soyer “Cittaslow Metropol ile mahallelerden başlayarak kentte refahı ve adaleti geliştiriyoruz. Bu hedefle yürüdüğümüz yolda aldığımız ödüller ve geldiğimiz nokta bizi gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.

Dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti ilan edilen İzmir’inSakin Mahalle” programı kente ödül getirmeye devam ediyor. Kent, Sakin Mahalle uygulamasının sürdüğü Demirköprü Mahallesi’nde hayata geçirdiği projelerle başarısını taçlandırıyor.

Cittaslow Metropol Sakin Mahalle Programı 5 ödülü İzmir’e getirdi

Cittaslow Metropol Sakin Mahalle Programı kapsamında Demirköprü Mahallesi’nde yapılan uygulamalar ile ulusal ve uluslararası yarışmalarda kazanılan başarılar ise şöyle:

  1. Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması 2023- Şehir Planlama Kategorisi Birincilik Ödülü
  2. TerraViva Competitions Tactical Urbanism NOW 2023 Finalist
  3. Şehir Plancıları Odası Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü 2023- Üçüncülük Ödülü
  4. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri Sürdürülebilir Uygulamalar ve Projeler Teşvik Ödülü
  5. Marmara Urban Forum 2023- İyi Uygulama Ödülü

Sakin Mahalle Projesi

Sakin Mahalle projesi, çocukların evlerinin önünde oynayabildiği, 15 dakikalık güvenli ve zevkli bir yürüyüşle okul, iş, sağlık ocağı, pazar, esnafa, yeşil alanlara, toplu ulaşıma ulaşabilen mahalleler oluşturulmasını hedefliyor. Cittaslow, daha aktif bir yaşamı da destekleyen bir proje. Ayrıca proje sayesinde toplumun sağlığının da olumlu yönde etkilenmesi hedefi mevcut. Şehrin daha sürdürülebilir ve canlı olması, şehirde yaşayan insanların daha mutlu olmasını sağlıyor. Sakin Şehir projesinin geleceğe bir miras olarak aktarılmasında önemli rol oynayacağı düşünülüyor. 

Cittaslow Metropol Nedir?

İzmir, Cittaslow 2021 Genel Kurulu’nda dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti olmuştu. Bundan dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi sivil toplum temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar ve kanaat önderleri ile işbirliği içinde. Böylece İzmir’de başlayacak ve bütün dünyada uygulanabilecek bir büyükşehir yönetim modeli hedefi var. Bunun için Cittaslow Metropol projesi üzerinde çalışıyor.

Proje kapsamında dünyadaki kent ve iyi yaşam perspektifleri analiz edilerek “yavaş yaşam” felsefesiyle bir arada. Cittaslow Metropol kent modeli insan odaklı, kentin değerlerini koruyan, sürdürülebilir, yüksek yaşam kalitesini hedefliyor. Cittaslow Metropol modelinin “Toplum”, “Kentsel direnç”, “Herkes için Gıda”, “İyi Yönetişim”, “Hareketlilik” ve “Cittaslow Mahalleleri” olmak üzere 6 ana teması var. Bu temalar altında çeşitli kriterler ortaya çıktı. Böylelikle, kriterler kapsamında İzmir’de seçilen mahallelerde Sakin Mahalle Programı kapsamında projeler geliştiriliyor ve uygulanıyor. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi “Sakin Mahalle” programı kapsamındaki bölgeler de şu şekilde:

  • Karşıyaka’nın Demirköprü Mahallesi
  • Konak Agora Ören Yeri’ndeki Pazaryeri Mahallesi

”Kentte refahı ve adaleti geliştiriyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2009 yılında Seferihisar’ın Cittaslow olmasıyla ilk adımı attıklarını söyledi. Bununla birlikte önlerine koydukları hedeflerin gerçekleştiğini ifade etti. Ayrıca Soyer’in ödüllerle ilgili açıklaması da şu şekildeydi:

“Projemizin başarısını aldığımız ödüllerle görüyoruz. Aldığımız her bir ödül bizim için çok anlamlı. Çünkü Cittaslow Metropol, geleceğin şehirlerini inşa etme projesidir. Şehirlerin kalbinde de mahalleler var. Ayrıca bu mahalleler, etkileşimin en yoğun olduğu yerler. Biz öncelikle bu mahalleleri Cittaslow’un uygulama alanları olarak seçtik. Mahallelerden başlayarak kentte refahı ve adaleti geliştiriyoruz. Bu nedenle aldığımız ödüller, geldiğimiz noktayı göstermesi açısından da bizi ayrıca gururlandırıyor”

Daha fazla bu tarzda habere link üzerinden ulaşabilirsiniz.