in

Airfyer Nedir? Neden Bu Kadar Popüler Oldu?

Airfryer nedir sorusunun cevabını içeriğimizde ele aldık. İşte mutfaklarda sağlıklı beslenmenin kapılarını aralayan airfryer rüzgarı!

Airfryer, yemek yapmaya ilgi duyan birçok kişinin favorisi haline geldi. Bilim tarihçisi Ruth Cowan’a göre airfryer cihazları 1970’lerde mikrodalga fırının piyasaya sürülmesi gibi bir etki yarattı. Cheesecake’ten bifteğe, patates kızartmasına kadar pek çok yiyeceği airfryer ile hazırlamak mümkün hale geldi.

Facebook’ta sadece airfryer ile yapılan yemek tariflerinin paylaşıldığı gruplar bile mevcut. Peki, bu cihazın başarısının sırrı nedir? Hollandalı mucit Fred van der Weij, 2005 yılında patates kızartmasını derin yağda kızartmadan çıtır çıtır yapmanın yollarını aramaya başladı. Evde çıtır çıtır patates kızartması yaparken mutfak batırmamak ve fast food zincirlerinin tadını evde yakalamak oldukça zordur.

Van der Weij’in ürünü geliştirmesi üç yıl sürdü ve airfryerin patentini ünlü bir elektronik firmasına sattı. Cihaz, ilk kez 2010 yılında Berlin’deki IFA fuarında tanıtıldı. “Bu kadar büyüyeceğini tahmin etmiyordum” diyor mucit.

Airfryer Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Airfryer nedir, nasıl çalışır sorusunun cevabına gelin birlikte bakalım!

Radyasyon ile artırılmış hava akımı yiyeceklerin yüzeyine uygulanıyor. Bu sayede yiyecekler hem çıtır oluyor hem de içleri pişiyor. Van der Weij, bulduğu teknolojinin patates kızartmanın en iyi yolunu sunduğunu belirtiyor.

Bugün, birçok marka airfryer üretiyor. Ürünün piyasaya sürülmesinden yıllar sonra özellikle 2020 yılında pandemi döneminde Amerikan hanelerinin yüzde 36’sı airfryer satın aldı. Pazar araştırması şirketi NPD’nin verilerine göre satışlar büyük bir artış gösterdi.

Çıtır Lezzetler ile Airfryerın Popülerliği

Tat tarihçisi Nadia Berenstein’a göre yiyecek sektörü, gelişen endüstriyel mutfaklar sayesinde yiyecekleri daha çıtır sunmanın yolunu buldu. Sanayi mutfakları, bol yağ ile derin kaplarda kızartma yapılabilmesini sağladı. Fenomenler, bu cihazın sınırlarını zorlayarak donut, kurabiye ve bir fritöze atılmayacak her şeyi deniyorlar.

Airfryer Hakkında Kullanıcıların Görüşleri 

Türkiye’de de airfryera ilgi büyük. İnternet siteleri, kullanıcı yorumlarıyla dolu. YouTube’da Kerem Enginar, airfryer nedir sorusunu “Az yağ tüketen hızlı bir fırın” olarak tanımlıyor. Portakal Ağacı kanalında az yağ kullanımı öne çıkıyor. Bazı kullanıcılar memnun olsa da bazıları sepet ve tel sorunları yaşadıklarını belirtmiş. Renk solması gibi sorunlar yaşayanlar da olmuş. İstediklerini pişirme konusunda sorun yaşayanlar da olmuş.

Pratik ürünler ile alakalı konular hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.