in

Akdeniz tipi beslenme nedir?

Akdeniz tipi beslenme
Akdeniz tipi beslenme

Diyet kültürü hepimiz için bir noktada zorlayıcı olmuştur. Akdeniz tipi beslenme ise kesin sınırları olan bir diyet olmayıp Akdeniz’e ülkelerindeki alışılagelmiş beslenme düzenine dayanıyor. Akdeniz diyetine olan ilgi 1950’li yıllarda başlamış. Kalp hastalıklarının Akdeniz ülkelerinde Batı ülkelerine göre daha az olduğunu görüyoruz. Tabii ki bu da Akdeniz diyetine olan ilginin artmasını sağlamış.

Akdeniz diyeti, Akdeniz’de günlük hayatta sıklıkla tüketilen geleneksel yiyecekleri temel alan beslenme şeklidir. Akdeniz ülkelerinde yetişen sebze ve meyveler yer yer farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle Akdeniz tipi beslenmenin farklı versiyonları görülüyor. Ancak farklılıkları olduğu gibi temel ortak faktörleri de bulunuyor. Kalp ve damar hastalıkları , obezite, diyabet gibi birçok sağlık probleminden korunmada bu diyet uygulanıyor. Akdeniz tipi beslenmede sebze, meyve, tahıllar, kuru baklagiller gibi bitkisel kaynaklı besinler ön planda.

Dünyada ve Türkiye’de nerelerde görülüyor, hangi yiyecekler tüketiliyor?

Dünyada Akdeniz tipi beslenme deyince akla İtalya, Yunanistan, İspanya veya Fas geliyor. Türkiye’de ise Ege ve Akdeniz bölgelerinde Akdeniz tipi diyet görüyoruz. Akdeniz diyeti ağırlıklı olarak sebzenin ve yağ olarak zeytinyağının kullanıldığı diyet tipidir. Akdeniz tipi beslenmede kepekli tahıllar, sebze meyve, deniz mahsulleri, kuruyemişler, baklagiller ve zeytinyağı kullanılıyor. Et olarak beyaz veya hindi etinin tercih ediliyor. Bu diyet türünde kırmızı et ağırlıklı olarak tüketilmiyor. Bunların yanı sıra yumurta, peynir ve süt ürünlerinin normal miktarda olduğunu görüyoruz.

Akdeniz diyetinde çoğu diyette olduğu gibi bir kısıtlayıcılık bulunmuyor. Bu diyet kalori kısıtlamasından daha çok sağlıklı beslenmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye odaklanıyor. Amerikalılar için Beslenme Kılavuzunda Akdeniz diyetinin ‘’ Sağlıklı beslenme modeli’’ olarak geçtiğini söylemeliyiz. Akdeniz diyetinde yasaklı besinler yok. Ancak besleyiciliği düşük olduğu için tüketilmesinin çok önerilmediği besinler bulunabiliyor. Bu besinleri de porsiyon kontrolüyle tüketmeniz diyeti uygularken daha uygun olacaktır.

Akdeniz tipi beslenmenin faydaları nelerdir?

Birçok faydası olmakla beraber Akdeniz tipi beslenmenin faydaları şu  şekilde sıralanabilir:

  • Kalp sağlığını destekler.
  • Kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcıdır.
  • Beyin fonksiyonunu korumaya yardımcıdır.
  • Bağırsak sağlığını destekler.
  • Kansere karşı koruyucu etkisi.
  • Kan yağlarını düzenlemeye yardımcıdır.
  • Sağlıklı şekilde kilo vermek isteyenler için ideal bir beslenme türüdür.
  • Yüksek posa içermesiyle kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Sağlık ile ilgili içerikler için sitemizi takip edebilirsiniz!