in

Duygusal ilişkilerde karşılıklı iletişim nasıl olmalı?

iletişim
iletişim

İletişim düşüncelerimizi, duygularımızı, bilgilerimizi, deneyimlerimizi ve isteklerimizi karşı tarafa aktarmak ve paylaşmak amacıyla girdiğimiz bir süreçtir. İletişimi sözlü, yazılı, görsel veya bedensel yollarla gerçekleştirebiliyoruz. İletişim iki insanın doğru ve etkili paylaşım yapmasında en temel unsurlardan biri ise duygusal ilişkilerde nasıl olmalı? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.

Romantik ilişkide sağlıklı iletişim

Sağlıklı bir ilişkinin sadece romantik aşkla sınırlı olmadığını iletişimin ne denli güçlü olduğunu biliyoruz. Romantik ilişkide yaşadığımız iletişim problemleri de yaşamımızı olumsuz etkileyen problemlerin başında geliyor. Bazen partnerimizi iyi dinlemememiz, bazen ihtiyaçlarını gözden kaçırmamız bazen de sınırlarımızın net çizgilerle çizilmemiş olması iletişim problemlerini beraberinde getiriyor. 

ilişkinin devamlılığı açısından doğru ve etkili bir iletişim kurmak en önemli kurallardan biridir. Özellikle mutlu ve başarılı ilişkilerde, açık iletişimin ne kadar ön planda olduğunu her an görebiliriz. Bu konuda size söylememiz gereken ilk detay, tüm ilişkilerde bazen bireylerin yalnız kalmaya ihtiyaçlarının olduğudur. Bu, insanın psikolojik yapısıyla ve hormonal sistemiyle yakından alakalı bir durumdur. Bu dönemler haricinde, iletişim kalitesini yüksek tutmayı başaran çiftlerde ise başarılı bir ikili ilişki süreci sağlanıyor.

En önemli unsurlar arasında sevgi, güven, kabul yer alıyor. Temelde bir ilişkide karşınızdaki kişiye karşı hisleriniz olduğu için yer alırsınız. Bu hislerin devamlılığını sağlamak ilişkinizin de devamlılığını sağlayacaktır. Sağlıklı bir romantik ilişkide partnerler birbirlerine güvendiğini ve birbirleriyle paylaşım yaptıklarını görüyoruz. Paylaşım yaparken en çok dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında kesinlikle anlayış ve empati yer alıyor. Bir diğer önemli unsurun ise açık olmak olduğunu söylemeliyiz. Manipülatif iletişim şekli için ”İlişkinde bu manipülasyonlara sen de maruz kalıyor olabilirsin” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Sağlıklı bir duygusal ilişki için dikkat edilmesi gereken unsurlar

Romantik ilişkide sağlıklı iletişimin nasıl olması gerektiğini artık biliyoruz. Şimdi de duygusal ilişkinin daha sağlıklı olabilmesi için dikkat edilmesi gereken unsurlara göz atalım. İşte dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar: 

  1. Açık iletişim
  2. Sevgi 
  3. Güven
  4. Paylaşım
  5. Saygı
  6. Karşı tarafın ihtiyaçlarına duyarlı olma
  7. Kabul
  8. Özerklik(Kendinize ait alanınızın olması)
  9. Empati kurabilme
  10. Merak duygusu
  11. Eğlence
  12. Fiziksel yakınlık,
  13. Çözüm odaklı olma
  14. Takım çalışması
  15. İyi bir dinleyici olmak
  16. Öfke ve stres kontrolü
  17. Destek olma ve bunu karşı tarafa hissettirme 
  18. Ben dili kullanma