in ,

Biyolojik Saat Nedir?

Biyolojik Saat
Biyolojik Saat

Biyolojik saat: hayatın süregelen akışı içerisindeki rutinlerini ifade eder. Başka bir deyişle düzenli aralıklar halinde tekrarını sürdüren davranış şekillerini ifade eder. Bu davranışların rutinlerindeki değişimleri, mevsimsel olarak farklılık gösterebilir. Bu farklılıklara en iyi örnek, yaz ve kış saatindeki değişimlerle ifade edilebilir.

Öyleyse biyolojik saatteki rutin değişimi, mevsimsel olarak da farklı rutinleri içerir diyebiliriz. Bu davranışlar, saatlik, günlük, aylık, mevsimlik, yıllık olarak da çeşitlenebilir. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre biyolojik saatin, beyinde var olan ve pineal bez olarak adlandırılan ışığa duyarlı bir yapı tarafından kontrol edildiği söylendi.

O halde, günün belirli zaman dilimlerinde farklılık gösterdiği ve genel bir kural olduğu söylenebilir. Genel kabul edilen yaşam standardı dışında çıkıldığında, fizyolojik etkileri ise yorucu olabilir. Bu yüzden de rutinine uymak, fizyolojik ve ruhsal bakımdan önemlidir.

Biyolojik Saat Ve Melatonin Hormonu Arasındaki İlişki

Melatonin hormonunun halk arasında en çok bilinen karşılığı, büyüme hormonudur. Başka bir deyişle melatonin hormonu, epifiz bezi tarafından geceleri salgılanan uyku hormonudur. Bu hormonun salgılanması sayesinde uyku rutini daha rahat bir şekilde sürdürülür.

Melatonin hormonunun biyolojik saat ile arasındaki ilişki ise özellikle karanlık ortamlarda salgılanması ile eşdeğerdir. Melatonin hormonunun karanlık ortamlarda salgılanması, biyolojik saatin uyku rutini içerisine girer. Bu konu hakkında uyku kalitesinin ömrü uzattığı konusundaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Rutinine Uyarak Yorgunluğu Azaltmak Mümkün Müdür?

Vücut için gerekli bir hormon olan melatonin hormonu, karanlık ortam sağlanarak salgılanır. Bu sayede hormonun salgılanma derecesi artış gösterir. Ve vücut yeterli enerjiyi bu hormon sayesinde kazanır. Diğer rutinlerinde ise melatonin hormonunun sağladığı enerji sayesinde sağlıklı bir şekilde devamını sürdürür.

Biyolojik saat ve melatonin hormonu arasındaki ilişki, ışığın beden saati üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gözler önüne serdi. Bu sayede de genel rutin içerisinde uyumlu davranılarak, vücudumuzun salgılaması gereken hormonlara yer açılabilir. Bu da beraberinde yeterli miktarda enerjiyi vücudumuzun sağlamasını getirir.

Daha fazla sağlık içerikli yazılara ulaşmak için sitemizi takip edebilirisiniz.