in , , ,

Türkiye’nin 2. astronotu Tuva Cihangir Atasever, Nisan 2024 tarihinde uzaya gidecek

Tuva Cihangir Atasever

Türkiye’nin tarihinde büyük bir dönüm noktası yaşandı ve ilk Türk astronot olan Alper Gezeravcı, 18 günlük uzay yolculuğunu tamamlayarak Dünya’ya geri döndü. Ancak uzay ile ilgili keşifler burada son bulmayacak. Türkiye Uzay Ajansı tarafından yapılan duyuruya göre; ikinci Türk astronot olarak duyurulan Tuva Cihangir Atasever de uzaya gitmeye hazırlanıyor.  Alper Gezeravcı’nın uzayda gerçekleştirdiği 13 bilimsel deneyin sonuçları incelenirken, Atasever de Nisan ayında gerçekleşmesi planlanan uzay uçuşuna ve kendi görevine odaklanmış durumda. Türkiye’nin uzay temsilcileri ülkemiz için yeni bir çağı başlatıyor. Atasever‘in uzay yolculuğu boyunca pek çok deneye imza atması bekleniyor. 

Atasever Uzayda 7 Deney Gerçekleştirecek

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç’ın açıklamalarına göre, Türkiye’nin insanlı uzay misyonu kapsamında atılan bu önemli adımlar, uzay farkındalığını artırma ve insan kaynağı misyonunun bir parçası olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) dönüşü ve gerçekleştirdiği 13 bilimsel deneyin ardından, şimdi sıra Tuva Cihangir Atasever’in yapacağı deneylere geldi. SpaceX ile uzaya giden Alper Gezeravcı’dan sonra şimdi de Tuva Cihangir Atasever uzay deneyimi yaşayacak. Bu görev, Nisan ayında Virgin Galactic merkezli olarak gerçekleşecek.

Yapılan açıklamaya göre, ikinci Türk astronot olarak  duyurulan Tuva Cihangir Atasever, yaklaşık 80 kilometrelik bir yörünge altı uçuşu için uzaya gidecek ve uzayda 7 farklı deney yapacak.  Yapılacak bu deneylerin önümüzdeki dönemde yapılacak olan uzay çalışmalarına pek çok fayda sağlaması bekleniyor.

Tuva Cihangir Atasever Kimdir?

Tuva Cihangir Atasever, 12 Ağustos 1992 tarihinde Ankara’da dünyaya gelmiş Türk mühendis ve astronot adayıdır. Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde tamamlamış, ardından Kaliforniya Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi almıştır. Kariyerine ROKETSAN’da aviyonik sistem mühendisi olarak başlamıştır. ROKETSAN’da 5 yıl süresince görev almıştır. Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için seçilen adaylar arasında yer alarak eğitimlerini ABD’de sürdürmüştür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Nisan 2023 tarihinde düzenlenen TEKNOFEST’te yaptığı konuşmada, Alper Gezeravcı’nın birinci, Tuva Cihangir Atasever’in ise yedek astronot olarak seçildiğini açıklamıştı.