Cızlama aslında krep olarak biliniyor ve genelde kahvaltıda tüketiliyor. Akıtma, krep olarak bilinen bu kahvaltılık türü, tuzsuz hatta şekerli olarak da yapılabiliyor. Tatlı olanı, meyveler ve çikolata sosu ile tüketilebiliyor. Bu içeriğimizde hem cızlamanın ne olduğuna değineceğiz hem de nasıl yapıldığından bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım!
Cızlama nedir?
Cızlama tarifine ve nasıl yapıldığına bakmadan önce gelin biraz tarihine bakalım. Krep veya akıtma hamuru un, yumurta, süt, yağ, tuz ve kabartma tozu ile hazırlanıyor. Ardından akışkan hamurun kızgın bir yüzeye dökülmesiyle yapılıyor. Anadolu’da cızlama, Rumeli’de akıtma deniyor. İçine koyulan malzemeye göre tatlı veya tuzlu halde tüketilebiliyor. İstenirse teflon tavada yağ ilave etmeden de pişirilebiliyor.
Ancak şunu söylemeliyiz ki krep aslında Fransa’dan ülkemize gelen bir yiyecektir. Fransa, Belçika, Norveç ve İsveç’te de oldukça sevilen, meşhur bir yiyecek olduğunu belirtmeliyiz.
Konya’da ise kaygana olarak biliniyor. Hatta 24.01.2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve Konya adına coğrafi işaret bile almış. Denizli yöresinde bu tarifi patatesli, peynirli yapıyorlar. Sizler için onun da linkini ekliyoruz fakat biz herkes tarafından bilinen cızlamanın tarifini vermeyi tercih ettik. Cızlamanın tarihçesine göz attıktan sonra nasıl piştiğine ve nasıl yapıldığına detaylıca göz atabiliriz.
Cızlama nasıl yapılır?
Öncelikle tarifinin yöreden yöreye, kişiden kişiye değişebildiğini belirtmekte fayda görüyoruz. Ayrıca mayalı, mayasız, yumurtalı ve yumurtasız seçenekleri de mevcut. İşte mayasız krep için malzemeler şu şekilde:
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı süt
- 2 su bardağı un
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tepeleme çay kaşığı tuz
- 1 tepeleme çay kaşığı kabartma tozu
Yapılış aşamaları da şöyle:
- Yumurtalar, süt, tuz, sıvı yağ çırpın.
- Daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyin.
- Homojen bir karışım elde ettikten sonra, hafif yağlanmış ve kızdırılmış tavaya kepçe yardımı ile dökün.
- Göz göz olduğunda diğer tarafını da çevirip pişirin. İşte hazır!
Krep için Birkaç Püf Nokta
- Krep hamuru, ısıtılmış tavada, orta-yüksek ateşte pişirilmelidir.
- Tava, yapıştırmaması için, az miktarda yağlayın.
- Tavaya dökülen hamurun üst kısmı göz göz olduğunda, diğer yüzü de çevirerek pişirin.
- Sadece ilk krep için tavayı az miktarda yağlayın
- Teflon tava kullanın. Böylece hem daha fazla yağ kullanmazsınız hem sürekli tavayı yağlamak zorunda kalmazsınız. Zaten ilk pişirmelerden sonra tava ısınacak ve hamur yapışmayacak şekilde pişecektir. Afiyet olsun!
Daha fazla yemek tarifi ve içeriği için tıklayın!