Çocuk felci, yani poliyomiyelit, son derece bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. 1957’den beri aşı kampanyalarıyla dünya genelinde görülme sıklığı %99 oranında azalmış olsa da, Afrika ve Asya’daki bazı ülkelerde hala varlığını sürdürüyor. Bu yazıda, bu hastalıkla ilgili en çok merak edilen konuları sizin için derledik.
Çocuk Felci Nedir?
Poliomyelit veya yaygın adıyla çocuk felci, sinir sistemine saldıran polio virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. En yüksek risk altında olan yaş grubu 5 yaşın altındaki çocuklardır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre her 200 felç vakasından biri kalıcı felce yol açıyor. Ancak 1988’de başlatılan küresel çocuk felci eradikasyon çabaları sayesinde Amerika, Avrupa, Batı Pasifik ve Güneydoğu Asya gibi bölgelerde bu hastalık kontrol altına alınmıştır.
Ne var ki bu hastalık hala Afganistan, Pakistan ve Nijerya gibi belirli ülkelerde görülüyor. Bu hastalığın yok edilmesi sağlık ve ekonomik açıdan dünya genelinde büyük faydalar sağlayacaktır.
Çocuk Felci Belirtileri Nelerdir?
Poliovirusün bulaştığı kişilerin %95 ila %99’unda herhangi bir belirti gözlenmediği yani asemptomatik oldukları tahmin ediliyor. Bu durum, subklinik polio olarak bilinir. Ancak belirtiler gösterilmese bile, polio virüsü taşıyan kişiler hala virüsü başkalarına bulaştırabilirler. Farkında olmadan enfeksiyonu yayabilirler. Bu hastalık, felce neden olmayan (nonparalitik) belirtileri seyredebileceği gibi sinir sistemine ulaştığında felç edici (paralitik) belirtilerde neden olabilir. Bu nedenle belirgin belirtiler olmadığı durumlarda dahi ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:
1) Paralitik Olmayan Çocuk Felci Belirtileri
Paralitik olmayan felcin belirtileri, genellikle 1 ila 10 gün arasında devam eder. Grip benzeri belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler arasında ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kusma, yorgunluk ve menenjit bulunur.
2) Paralitik Çocuk Felci Belirtileri
Çocuk felci vakalarının yaklaşık %1’i paralitik olarak ortaya çıkabilir. Bu tür felç, omurilikte veya beyin sapında felce sebep olabilir. İlk belirtiler paralitik olmayan felce benzer. Ancak daha ciddi semptomlar bir hafta sonra ortaya çıkar. Nadiren tam felç oluşur ve vakaların yalnızca %1’inden azı kalıcı felce yol açar. Ancak %5 ila 10’unda virüs ölümcül olabilir. Sağlıkla ilgili güncel bilgiler için sitemizi takip etmeyi unutmayınız.