in

Uyuz Nedir?

Uyuz hastalığı uyuz böceği olarak bilinen akarın neden olduğu bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Uyuz 0,3 ile 0,5 mm. boyutundaki akarın cilde girmesi ile oluşur ve bu akarı gözle görmek mümkün değildir. Cildin üst katmanlarında tüneller açarak ilerleyen akar, yaklaşık 4 ile 8 hafta kadar yaşar. Ancak bu süre boyunca açtığı tünellere yumurta ve dışkı bırakır.

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuz akarının sebep olabileceği belirtileri tespit etmek tedavide çok önemli. Gelin şimdi bu belirtilerden bazılarına bakalım.

  1. Şiddetli kaşıntı: Ciltte yoğun ve rahatsız edici kaşıntı görülebilir. Kaşıntı genellikle geceleri ve sıcak duş sırasında kötüleşme olasılığı yüksektir.
  2. Döküntüler ve kabarcıklar: Uyuz ciltte kırmızı, kabarcıklı veya kabuklanmış döküntülere neden olabilir.
  3. Deri lezyonları: Ciltte, özellikle parmak araları, bilekler, dirsekler, kalçalar ve omuzlar gibi cildin ince derili bölgelerinde lezyonlar veya çizgiler görülebilir.
  4. Deri ülserleri: Uyuzun şiddetli vakalarında deri ülserleri veya yaralar oluşabilir. Bu noktada çok dikkatli olmak ve mutlaka uzmana başvurmak önemlidir.

Uyuz Nasıl Bulaşır?

Uyuzun bulaşma riski, kalabalık ve hijyenik olmayan yaşam koşullarında daha yüksektir. Toplu yaşam alanları, hapishaneler, bakım evleri veya askeri tesisler gibi kalabalık yerlerde uyuz bulaşma riski artabilir. Ancak, uyuz akarları; pire ve başka diğer böcekler gibi uçamadığı ya da atlayamadığı için el sıkışma, sarılma gibi kısa süreli temaslarla hastalığın bulaşması zor olarak görülüyor. Hasta bakım merkezleri, kreşler, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri gibi kişiler arası bedensel temasın yoğun olduğu yerlerde özellikle salgın dönemlerinde çok hızlı yayılabilir. 

Uyuzun genellikle doğrudan deri teması yoluyla bulaştığını biliyoruz. Uyuz olan kişiyle temas genellikle cinsel temas, aile içi temas veya yakın teması içerir. Bunun yanı sıra, uyuz, enfekte bir kişinin giysileri, yatakları, havluları veya benzeri eşyaları gibi dolaylı temas yoluyla da bulaşabilir. Bu nedenle, enfekte kişinin kişisel eşyalarını veya yatağını paylaşmak, uyuzun bulaşmasını kolaylaştıran davranışlar olarak karşımıza çıkıyor. Uyuz; hayvanlarda da üreyebilen bir akardır, ancak insan vücudunda üreyen uyuz akarı ile hayvanları etkileyen akar türü birbirinden farklıdır. Hayvanlarla temas sonrası bu uyuz akarları insanlara geçse bile, insan vücudunda üreyemediği için hastalığa neden olmadan bir süre sonra ölür. Hayvanlarda görülen uyuz akarının insana bulaşması çok büyük sıkıntı yaratmaz.