in ,

İlişkinde bu manipülasyonlara sen de maruz kalıyor olabilirsin!

Manipülasyon; aldatıcı, taciz edici stratejiler yoluyla başkalarının algısını veya davranışlarını değiştirmeyi amaçlayan psikolojik ve sosyal bir etki türüdür. Özellikle romantik ilişkinizde kendi zekanızı, özgür iradenizi, duygularınızı, mantığınızı kullanamaz duruma gelmiş olabilirsiniz ve bunu fark etmeniz çok uzun zaman almış olabilir. 

Manipülasyon ile ilgili daha fazlası için ‘’Manipülasyon Nedir?’’ adlı yazımıza göz atabilirsiniz. Şimdi gelin beraber ilişkinizde maruz kalabileceğiniz manipülasyonlara bakalım.

İlişkide Manipülasyona Maruz Kalma

İlişkide partneri bir sağlamak amacıyla kontrol etmeye, etkilemeye ve duygusal anlamda sömürmeye duygusal manipülasyon denir. Duygusal manipülasyon uygulama ve gücü elinde tutma isteği arasında bir ilişki olduğundan bahsedilebilir. Ayrıca manipülasyon uygulayan kişi kişisel kazançlarını ön planda tutar ve bencil bir tavır içindedir. Manipülatör kişilerin genellikle benmerkezcilik seviyelerinin ve narsist kişilik özelliklerine sahip olma ihtimallerinin yüksektir.

Maruz Kalabileceğiniz Bazı Manipülasyon Yöntemleri

İlişkilerde maruz kalabileceğiniz manipülasyon türlerini bilmek çok önemli. Bu manipülasyon yöntemlerinin farkında olup dikkatli olmanız günlük hayatta kolaylaştırıcı olur. Şimdi manipülasyon yöntemlerine göz atalım.

  1. Yalan Söyleme: Karşı tarafı yanıltmak veya etkilemek için yalan kullanılabilir.
  2. Duygusal Şantaj: Karşı tarafı korkutmak veya suistimal etmek için duygusal manipülasyon teknikleri kullanabilir.
  3. Sıkıştırma: Bir kişi, başka bir kişinin isteklerini yerine getirmesi için baskı uygulayabilir veya bir tehdit oluşturabilir.
  4. Suistimal Etme: Bir kişi, başka bir kişinin zayıf noktalarını kullanarak onları manipüle edebilir.
  5. İşaret Etme: Bir kişi, başka bir kişinin düşüncelerini ve davranışlarını yönlendirmek için özellikle vurgulanan bir yönlendirici ifade kullanabilir.
  6. İzolasyon: Bir kişi, başka bir kişinin başka insanlarla iletişim kurmasını veya onlarla zaman geçirmesini engelleyerek, kendilerini daha etkili bir şekilde manipüle edebilir.
  7. Kaygı Uyandırma: Bir kişi, başka bir kişinin endişelerini veya korkularını kullanarak onları manipüle edebilir.
  8. Sevgi bombardımanı (Love bombing): Flört dönemlerinde veya ilişkilerin başlarında, manipülatör yoğun bir ilgi ve sevgi gösterir. Burada amaç kendi çıkarları uğruna karşı tarafı tamamen inandırmak ve kendine bağlamaktır.
  9. Gaslighting: Kişinin kendi algılarından ve deneyimlerinden şüphe duymasına neden olur. Daha fazlası için gaslightingi incelediğimiz yazımıza bakabilirsiniz.
  10. Pasif agresif tavırlar: Kişinin olumsuz düşünce ve görüşlerini direkt olarak dile getirmemesi, bunun yerine agresif şekilde tavır takınmasıdır.
  11. Mahrum Bırakma Davranışı: Manipülatif kişi mağduru kendinden veya sevdiği şeylerden mahrum bırakabilir.
  12. Cezalandırmak: Manipülatör karşı taraf istemediği bir davranışı yaptığında cezalandırabilir.
  13. Küçümsemek: Karşı tarafın duygularını aşağılayabilir.

Karşılaşabileceğiniz Manipülasyon Cümleleri

Manipülasyonla günlük hayatınızda karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir. Hatta bu tür manipülasyon cümlelerini fark etmemiş bile olabilirsiniz. Şimdi bazı cümle örneklerine bakalım. 

  • Aşırı duygusalsın veya kırılgansın,
  • Böyle olacağını biliyordum,
  • Eğer iyi değilsem neden benimlesin?
  • Destek almalısın, sen iyi görünmüyorsun,
  • Ben bunu söylemedim,
  • Biraz dayanıklı ol,
  • Her şeyi benden bekleme veya yalnız başına beceremezsin,
  • Bu konuyu fazla büyüttün,
  • Sana hiçbir şekilde zarar vermem!
  • Sözleri sinir haliyle söyledim!
  • Şaka yaptım,çok alıngansın gibi cümleler manipülasyon cümlelerine örnektir.