in ,

Erzincan Maden Faciası Yaşadı! Siyanür Sızma Riski Var mı?

Erzincan maden faciası ile sarsıldı. 13 Şubat günü, Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Aralık 2010’dan bu yana altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde toprak kayması meydana gelmişti. 9 kişinin göçük altında kaldığı facinanın üzerinden 24 saat geçti.

Erzincan maden kazası son dakika haberleri ile ilgili bölgeden yeni açıklamalar geliyor. İşte son gelişmeler..

Erzincan Maden Kazası ile Güne Uyanmıştı!

Erzincan’da toprak kaymasına bağlı bir maden göçüğü meydana gelmişti. İlk belirlemelere göre göçük altında 9 kişinin kaldığı bilgisi verilmişti. Bölgede incelemeler yapan birçok bakan ve yetkililer son gelişmeleri an be an takip ediyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı incelemelere yönelik olarak ilk açıklamalarında şu şekilde bir ifadede bulundu:

“Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplar 10 milyon metreküp olduğu bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor. İlk belirlemelere göre maalesef 9 işçimiz kayan kütlenin altında kaldı ve işçilerimizi arama- kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor”

Yerlikaya, 400 personelle arama kurtarma çalışmasının sürdüğünü belirtirken, ‘9 kişiye ulaşılamıyor.’ ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’dan toprak kaymasıyla ilgili bilgi aldı. Olayın ardından 4 kişinin de gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Erzincan’da Maden Yakınında Heyelan!

Tüm Türkiye’nin merakla beklediği 9 kişinin akıbetiyle ilgili Yerlikaya yaptığı açıklamada, 9 işçiden 5’inin bir konteynerde, 3’ünün bir araç içinde, birinin ise bir kamyon içinde olduğunu söyledi. Bakan Yerlikaya, “Arama kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam edecek.” ifadelerinde bulundu.

Heyelan bölgesinde AFAD ile koordineli bir çalışma yürütüldüğünü de ifade eden Yerlikaya, Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli il, AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürlerinin görevlendirildiğini söyledi.

Fırat Nehri’ne Akışı Engellemeye Çalışıyorlar!

Yapılan son açıklamalarda toprak kaymasının Fırat Nehri’ne ulaşmaması için büyük bir çalışma yürütüldüğü bilgisi verildi. Duvar Gazetesi‘nin haberine göre; madene daha önce dava açan köylülerden olan Sedat Cezayirlioğlu, bölgeye ulaşmaya çalıştığını belirterek, “Milyarlarca ton siyanürlü atık patladı. Madenin 350 metre altında Fırat Nehri var. Onu engellemeye çalışıyorlar” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadeler öne çıktı:

“Toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız Merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık.”

“Sızmayla İlgili Endişe Edilecek Bir Durum Yok”

Bilim insanlarının daha önceden yaptığı çalışmalar doğrultusunda bölgede siyanür sızıntısı konusu gündeme gelmişti. Daha önceden madene 2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti. Aynı madende böyle bir facia olmasının üzerine sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü.

Erzincan madeni siyanür sızma riski ile ilgili sosyal medyada yayılan bilgilerle birlikte resmi kaynaklardan da açıklamalar gelmeye başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:

“Dün bu hadise gerçekleştikten sonra BAE’den buraya hareket ettik. İlgili kurumlarımız konuyu anbean takip etti. Yabancı bir şirketin operatörlüğünde devam bir maden. İlave izinlerini almış bir maden. Denetimleri yakınen takip edilen bir maden. Son denetim Ağustos 2023’te yapılmış. Denetimlerde dün olan kazaya ilişkin bir bulgu yoktu. Bu geçmiş sürede ne olabileceğine dair araştırmalar sürüyor. Sızmayla ilgili endişe edilecek bir durum yok. Önceliğimiz vatandaşlarımızı çıkarmak.”

Erzincan maden kazası ile ilgili son gelişmeleri takip etmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yazar Elif Toy