in

Finansal Kölelik Psikolojik Olabilir Mi?

Finansal Kölelik
Finansal Kölelik

Finansal köleliğin en iyi anlatıldığı bir kitapta, acımasız sistem zincirinin nasıl ilerlediğini gözler önüne seriyor. Daha çok tüketim odaklı toplumları ele alan bu sistem kurucular, toplumların tüketmesi için her zaman yeni bir araç bulma konusunda ustalar.   

“Kendi otomobilini üretemeyen ülkeye borç verip otobanlar yaptırırız. Sonra onlara arabalarımızı satarız. Sonra bankalarını satın alırız. Bizim şirketlerimiz kazanır o ülkedeki birileri de nemalandırılır. Toplum bu düzenekten hiçbir şey kazanmaz. Ama ülke büyük bir borcun altına sokulmuş olur. Bu o kadar büyük bir borçtur ki ödenmesi imkânsızdır. Plan böyle işler.”

― John Perkins, Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

Finansal köleliğin ne anlama geldiğini, John Perkins’in bu sözlerinden başka daha iyi anlatılamazdı. Aslında öncesinde fazla lükse kaçma isteği, devamında da birilerine mecbur olmayı beraberinde getiriyor. 

Finansal Köleliğin Psikolojik Etkisi Nedir?

 Öncesinde dolaylı yollarla borçlandırılan insanlar, devamında sanki onlara mecburmuşçasına psikoloji bir baskı sağlanarak sistemin içerisinden çıkılmaz bir hale sokuluyor. İşte psikolojik etki de tam da burada başlıyor. Bazı orta yaşlıların aşırı tüketimi sonucu ve gereksiz lükse kaçma isteği, bu psikolojik baskı uygulamalarının gerçekleşmesine kolaylık sağlıyor. Tüketim kültürünün önüne geçmek için, gerçekten istek mi yoksa ihtiyaç mı olduğu konusunda bir kanıya varılması gerekiyor.

Finansal Kölelik İstek mi? İhtiyaç mı?

Sabah kalkmak bile aslında finansal köleliktir. Eğer finansal kölelikten kurtulmak isteniyorsa, gerçekten istediğiniz işi yapmak konusunda bir hareket haline geçilmesi gerekiyor. Hem sistemde kalma mecburiyeti hem de tüketilmesi mecbur olan ihtiyaçlar çalışmayı gerektiriyorsa, istediğiniz işi yaparak da bu ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınız doğrultusunda bir harcamaya gidilmeye çalışılırsa, finansal kölelikten kurtulabilinir. İsteklerinize harcayacağınız parayı tasarruf fonunuza yatırırsanız, belki de yıllarca çalışmak yerine yatırım yaparak da finansal özgürlüğe ulaşabilirsiniz.

Kahve Bir Statü Göstergesi midir?

 Sorulan bu soru ne kadar komik ise dolaylı yollarla psikolojik etkilerin zorlamasıyla yaşanılan ortam da, içerisinde bir o kadar komiklikler barındırıyor. Finansal kölelik sisteminden çıkmak için dönüp sorular sormalı ve kendi içsel dünyanızda, bir karar verip o doğrultuda hareket etmelisiniz.

Daha fazla finans haberi için web sitemizi ziyaret etmeyi unutma!

Written by Gizem Akgül