in

Halka Arz Nedir? Halka Arza Nasıl Girilir?

halka arz
halka arz

Halka arz; ticari faaliyet içerisinde olan şirketlerin hisselerinin, halka arz edilmesi işlemine denir. Bir diğer ifade ile halka açık hisselerini sunan şirketlerin, bir miktar hisse satışı vermesi işlemi olarak da denir. Her şirket belirli bir oranla halka arz işlemini gerçekleştirir. Bu şirketler, küçük parçalar halinde dilimlere ayırarak hisselerini satışa çıkarır. Bu hisseler, halkın da kontrolüne sunulur. Şirketten bir miktar hisse alan halk, şirket bilgilerini inceleyerek öngörüde bulunur. Bu sayede şirketlerin gelecek vaat edip etmeyişine göre hareket işlemlerinde, güncel bilgilerini düzenleyebilir. 

Şirketler Halka Arz Sistemine Neden Dâhil Olurlar?

Şirketler, halka arz sistemine birden çok sebeplerle dâhil olmak ister. Bu sebepler arasında, ticari faaliyetlerinde büyümek ve yatırım amacıyla halktan aldıkları parayı araç olarak kullanma isteği vardır. Araç olarak kullandıkları parayı amaçları doğrultusunda yatırımlarda bulunarak, ticari faaliyetlerinde büyüme yoluna gidiyorlar. Bu sayede şirketlerinin varlığını daha büyük bir pay diliminde koruyorlar. Bu sisteme dâhil olan şirketler:

  • Likidite sağlar.
  • Mali açıdan bankalar tarafından güven ortamını mümkün kılar.
  • Yatırım için finansman kaynağına ulaşımı sağlar.
  • Popülaritesini arttırarak, şirketini görünür kılar.

Bir bakıma şirket hissesi sistemine dâhil olmak kısa vadeli değil, uzun vadeli kar sağlayan bir sistem olarak gözlemleniyor.

Halka Arz Edilen Şirketlerden Pay Almak Kazanç Sağlar mı?

Halka açık bir şekilde sunulan şirketlerden pay almak, o şirketlerin bilgileri doğrultusunda da pay alınırsa kazanç sağlanır. Aslında pay alınacak şirket bilgileri, ön değerlendirme ve inceleme yapılırsa, kazanç sağlayacağı konusunda bilgilere ulaşılabilir. Bu doğrultuda hisse satın alınacak şirket öncelikle hisse satın alınmadan, ön değerlendirme aşaması süzgecinden geçirilmelidir. Şirket bilgileri ve gelecek vaat etmesi gözlemlendiğinde, hisse satın almak ve almamak konusunda bir kanıya varılabilir. Bu bilgiler doğrultusunda hareket edilirse, hem şirket hem de halk kazanç sağlayacaktır. 

Halka Arza Nasıl Girilir?

Halka arzlara katılmak için öncelikler bir aracı kurum veya banka aracılığıyla, borsa hesabının açılması gerekir. Şirketlerin kendi kodları mevcuttur. Şirketlerin kodlarının girilmesi ile aracı kurum ile açılmış olunan borsa hesabında, hisse satın alınabilir. 

Daha fazla finans içerikleri için sitemizi takip etmeyi unutma!