in ,

Uzayda Yemek Nasıl Yeniyor?

Uzayda Yemek Nasıl Yeniyor
Uzayda Yemek Nasıl Yeniyor

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olan tarihi uzay yolculuğu şansını, Alper Gezeravcı elde etti. Gezeravcı’nın uzaya yolculuğu ile uzayda nasıl bir yaşantı süreceği, merak konusu oldu. Peki, Alper Gezeravcı Uzayda yemek nasıl yiyecek? Gelin hep beraber listeye bir göz atalım!

Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979 tarihinde yörük kökenli bir ailenin çocuğu olarak Silifke ilçesinde dünyaya geldi. Mersinin küçük kasabasında başladığı yolculuğu, başarılı bir şekilde uzaya kadar devam etti. Uzay başarısı ile birlikte de Alper Gezeravcı’nın yiyeceği yemeğe kadar her şey merak konusu oldu. Yerçekimsiz uzay yolculukları, alışılagelmişin dışında rutinlerinde de değişiklikleri beraberinde getirdi. Günlük temel ihtiyaçlarından olan beslenme gereksinimlerini, uzay istasyonunda üç öğün yemek yiyerek devam ettirecekler. Ancak uzay istasyonunda yemekleri pişirme imkânı bulunmadığı için farklı alternatif yöntemler ile beslenme ihtiyaçlarını karşılayacaklar. 

Yemeklerin Hazırlanış Süreci Nasıl İlerleyecek?

Alper Gezeravcının da aralarında bulunduğu AX-3 uzay misyonu, öncesinde titiz bir çalışma yürüttü. Astronotların yolculuk yapmadan önce, beslenme ihtiyaçlarının sorunsuz karşılanması amacıyla yiyecekleri uzay istasyonuna gönderilmiştir. Önceden hazırlanıp paketlenmiş yiyeceklerin bir kısmı donduruldu, diğer bir kısmı da kurutuldu. Dondurulmuş ve kurutulmuş yiyecekler, yerçekimsiz bir ortamda yeneceği için özel bir tepsiye bağlanıldı. Astronotların yemek masasına bağlanacak şekilde, özel bir tepsi halinde hazırlanmıştır. Hem bu sayede kurutulmuş ve dondurulmuş olan hazır paket gıdalarını kolaylıkla tüketebilecekler. Öncesinde özel bir hazırlık aşamasında geçecek olan paket gıdalar, uzay istasyonlarında kullanılabilir fırınlarda ortalama 30 dakikada hazır hale getirilecek.  

Alper Gezeravcı Uzayda Yemek Olarak Ne Yiyecek?

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, ailesiyle vedalaşıp uzay aracına hareket  etti: "Sizi yukarıdan arayacağım"

Alper Gezeravcı uzayda yolculuğunu, 15 günde tamamlayacak. Astronot ekibi ile birlikte uzaydaki yaşam koşulunu deneyimleyecek. Aynı zamanda 13 adet olan deneyleri de Uluslar arası uzay istasyonunda yapacak.  Uzayda tüketilebilecek 200’e yakın çeşit yiyecek ve içecek bulunuyor. Normal koşullarda tüketilemeyecek olduğundan dolayı da oldukça besleyici ve bol proteinli ürünler özellikle seçiliyor. Peki, Gezeravcının uzay istasyonunda Türk mutfağından hangi çeşitleri tüketecek olduğunu inceleyelim:

  1. Et haşlaması
  2. Buğulama
  3. Pilav
  4. Tavuk
  5. Kuru meyve çeşitleri
  6. Çikolata 
  7. Toz karbonhidrat
  8. Püre haline getirilen yiyecekler