in

Halka Arz Nedir? Halka Arz Edilen Hisse Nedir?

Halka arz, bir şirketin hisselerini kamuya açmasıdır. Şirketler, genellikle çağrı ya da ilan yoluyla paylarını satışa çıkarır. Bu sayede mevcut hisselerinin borsada işlem görmesini sağlar. Bu süreçte halka arz edilen hisseler, bireysel ve kurumsal yatırımcılara dağıtılır. Yatırımcılar, sermayeleri ölçüsünde hisse talebinde bulunur. Hisselerin dağıtımı ise genellikle eşit ya da oransal bir şekilde gerçekleştirilir. 

Halka Arz Avantajları Nelerdir? 

Halka arzın, hem şirketler hem de yatırımcılar için birçok avantajı bulunur. Bireysel ve kurumsal yatırımcılar, borsada işlem gören şirketlerin hisselerini alarak değer artışlarından kazanç elde eder. Şirketler ise maliyetsiz ve likit finansman sağlayarak mevcut faaliyetlerini genişletebilir. Halka açılmanın getirdiği avantajlar arasında şunlar yer alır:

  • Büyüme planlarını desteklemek 
  • Yatırımları artırmak 
  • Yeni projelere başlamak 
  • Borçları ödemek
  • Finansal kuruluşların güvenini kazanmak
  • Kredibiliteyi artırmak 
  • Şirketin bilinirliğini ve prestijini yükseltmek 

Halka arz edilen hisseler, globalleşme imkanı da sunar. Buna bir örnek olarak, Borsa İstanbul’da listelenmiş şirketler, küresel piyasalarda etkin olabilmek adına NYSE ve NASDAQ gibi uluslararası borsalara açılarak işlem görebilirler. 

Halka Arz Çeşitleri Nelerdir? 

Halka arzın farklı yöntemleri arasında fiyat aralığı ile talep toplama ön plana çıkar. Bu yöntemde aracı kuruluş, potansiyel yatırımcılarla görüşerek belirli bir fiyat yerine örneğin, 5-7 dolar gibi bir fiyat aralığı sunar. Yatırımcılar, bu aralıktan bir fiyat seçip taleplerini iletir. Daha sonra belirlenen sabit fiyat üzerinden hisseler dağıtılır. Böylece halka arz tamamlanmış olur. 

Sabit fiyat ile talep toplama yöntemi ise bir başka seçenektir. Bu yaklaşımda, hisse senetlerine dair yatırımcılardan gelen talepler bir araya gelir. Daha sonra bir aracı kuruluş tarafından değerlendirilir. Ardından şirket, belirlenen sabit bir fiyat üzerinden hisseleri yatırımcılar arasında dağıtır. Fiyatın sabit olması, herkesin aynı fiyattan halka arza katılmasını sağlar.

Ayrıca şirketler belirli bir fiyat aralığı belirlemeden önce talepleri toplar. Daha sonra halka arz fiyatının bu taleplere göre belirlendiği bir yöntem de mevcuttur. Bu durumda toplanan teklifler en yüksek rakamdan başlayarak sıralar. Ayrıca en çok hisse senedinin satılabildiği fiyat ise satış fiyatı olarak belirler. 

Halka Arz Hisselerine Yatırım Yapma 

Halka arz edilen bir şirkete yatırım yapmak için öncelikle bir aracı kurumda hesabınız olmalıdır. Talep toplama süreçlerinde, aracı kurumunuzun platformuna giriş yaparak halka arz edilen hisseler için talep oluşturabilirsiniz. Daha sonra hisse senedi işlemleri bölümünden yatırım yapmak istediğiniz halka arz hissesini seçerek ilgili hisseyi satın alabilirsiniz. 

Halka Arz Edilen Hisseleri Almak Mantıklı Mı? 

Halka arz edilmiş şirketlerin hisseleri alınıp alınmaması sorusu, yüksek likidite oranı ve şirketin güvenilirliği gibi faktörlere bağlıdır. Bununla beraber halka arzda yer alan hisseler genellikle yüksek likiditeye sahiptir. Bu nedenle güncel borsa fiyatları üzerinden istenildiği zaman alıp