in

BeğenmekBeğenmek SevmekSevmek ŞaşırmakŞaşırmak

Haftanın Yatırım Alan Şirketleri Neler?

Haftanın yatırım alan şirketleri halka arz edildi. İşte haberimizin detayları…

Şirketler hisselerinin belirli bir kısmını halka arz etmek için başvuruda bulunuyor. Halihazırda henüz inceleme aşamasında olan şirketlerin 77 adet olduğu biliniyor. Başvuru süreci ve denetim sürecinden başarılı bir şekilde geçen, şirketlerde mevcut.

Haftanın ilk halka arzları ise 2 adet olarak görülüyor. Bunlardan ilki 6-7 şubat tarihlerinde açıklanan, Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri A.Ş. Bir diğer şirket ise 7-8-9 Şubat tarihlerinde açıklanan, Bor Şeker A.Ş olarak belirlendi. Bir şirketin yatırım alması, halka arz ile mevcuttur. Halka arz edilen şirketler de finansman kaynaklarının genişlemesi açısından önemli bir ayrıntıdır. Bu amaçla şirketler halka arz için belirli aşamalardan geçerler. Bu aşamalar uzun soluklu ve ayrıntılı inceleme sürecini kapsar.

 Haftanın Yatırım Alan Şanslı Şirketleri Hangileri?

BIST pay piyasasında işlem görme şansını yakalayan, haftanın 2 adet şanslı şirketi oldu. Bu şirketlerin başarısının ana kaynağı, köklü ve tecrübeli olmalarıdır. Pasifik şirketinin 50 yıllık geçmiş tecrübesi bulunuyor. Orçay ile başlayan hikayesi günümüzde, gayrimenkul-inşaat, imalat,sanayi ve teknoloji-bilişim alanlarında devamını sürdürüyor. Bir diğer şirket olan Bor Şeker A.Ş ise 1983 yılında kurulmuş olan köklü şirketlerdendir. Bor Şeker’in yanı sıra birçok köklü şirket de halka arza sunulan şirketlerde daha önceden yer almıştı.

Fakat şirketler inceleme aşamasına girmeden önce, bazı hususlara dikkat etmelidir. İnceleme kurumları açısından, şirketin izahnamesi oldukça önemli bir ayrıntıdır. Şirket araştırma raporlarını titizlikle çalışmalı, kusursuz bir şekilde inceleme kurumlarına teslim etmelidir.

Bir diğer önemli ayrıntı ise fiyat tespit raporu ve finansal tablo analizleridir. İnceleme kurumları açısından şirketlerin, sektördeki itibarı da göz önde bulundurulacaktır. Bu yüzden şirketler yönetim kadrosunu belirlerken, duygusal davranmamalıdır. Şirketler halka arzın avantajlarından faydalanmak istiyorsa, başvuru süreci ve devamında önemli ayrıntılara dikkat ederek adımlar atmalıdır.

Peki, Halka Arz Süreci Nasıl İşler?

Halka arz sürecinin işlemesi ile ilgili detaylı bilgileri incelediğimiz haberimize göz atabilirsiniz. Özetle halka arz sisteminin işlemesi şu şekildedir:

  1. Öncelikle Borsa İstanbul ve SPK ya müracaat etmeleri gerekir.
  2. Müracaat etmeleri doğrultusunda bu kurumlar tarafından şirketler incelemeye alınır.
  3. İnceleme sonucu olumlu karşılanırsa, halka arz izahnamesi onaylanır.
  4. Devamında ise şirketler hisselerini halka arz edip, talep toplama aşamasına geçebilirler.
  5. Sonuç olarak şirketler borsada işlem görmeye başlamış olurlar.

Finans sektörü hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak isterseniz, tıklayın!