in ,

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

hamilelik dönemi
hamilelik dönemi

Hamilelik dönemi ve ardından gelen emzirme süreci ile birlikte beslenme en hassas konulardan biri haline gelir. Sağlıklı ve doğru beslenme, hamilelik ve emzirme sürecinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu sayede hem bebek daha sağlıklı olacaktır hem de anne sağlıklı bir süreç geçirecektir. Emzirme ve hamilelik sürecinde kişinin doğru beslenmesi elbette bebeğin ve kendisinin ihtiyaçları ile alakalıdır.

Bir beslenme programı yapmak ve bazı önerileri dikkate almak doğru beslenmenin ilk adımlarıdır. Hamilelik ve emzirme süreçlerinde benzer besinlerin tüketilmesi ve tüketilmemesi gerekir. Bazı besinler tüketilmesi normalken bazılarından da uzak durulumalıdır. Riskli gebeliklerin de dahil olduğu tüm gebelik süreçlerinde bunlar öne çıkar. Daha detaylı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Bu dönemlerde beslenme nasıl olmalı diye soruyorsanız bu makale tam size göre!

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
Hamilelik ve Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Neler Yenmeli?

Hamilelik ve emzirme döneminde beslenme için doğru adımlar atılmalı ve vücudun tüm gereksinimleri karşılanmalıdır. Bunun için tüketmeniz gereken bazı besinler vardır. Bu besinleri doğu öğünlerde yiyerek de daha sağlıklı olabilirsiniz. Hamilelik döneminde anne adayları vitamin kaybederler ve besinlerini bebekleri ile paylaşırlar. Bu durum emzirme sürecinde de devam eder. Bebek doğmuş olsa da anneyi emdiği sürece bu devam edecektir. Özellikle emzirme ile birlikte annelerde diş çürümesi, saç azalması gibi pek çok risk görülebilir. Tüm bunları önlemek için bu besinler tüketilmelidir;

  • Anne adayının hayvansal protein ağırlıklı olarak beslenmesi bebek için daha sağlıklıdır. Çocuğun gelişim sürecini destekleyen bu besinler düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Mevsimine göre yetişen sebze ve meyveler annenin ve bebeğin birçok ihtiyacını karşılayacaktır.
  • Annelerin bu süreçte bolca su içmesi gerekir. Bolca tüketilen su hem bebek hem de anne için faydalı olacaktır.
  • Doktor tavsiyesi ile bu süreçler boyunca vitamin ve mineral tüketimi mümkündür.
  • Yağlı kuruyemişler, süt arttırma açısından oldukça etkilidir. Badem, kuru üzüm gibi yiyecekler ara öğün olarak tercih edilmesi doğrudur.
Hamilelik ve Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
Hamilelik ve Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Tüketilmemesi Gereken Besinler

Hamilelik ve emzirme döneminde tüketilmemesi gereken besinler birçok anne için benzerdir. Bu sayede doğru besinlerden uzak kalarak siz de bu süreçleri daha sağlıklı tamamlayabilirsiniz. Emzirme ve hamilelik boyunca tüketilmemesi gereken besinler şunlardır:

  • Hamileyken az pişmiş ya da hiç pişmemiş etlerin tüketimi önerilmez. Burada enfeksiyon riski bulunmaktadır.
  • Hamilelik ve emzirme sürecinde alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan uzak kalmak için en doğru dönemdir.
  • Cıva içeriği olan ton balığı gibi deniz ürünlerinin tüketiminin azalması ya da sonlanması gerekmektedir.
  • Kahve ve asitli içecek gibi ürünler hamilelik ve emzirme sürecinde tavsiye edilmeyen ya da az tüketimi desteklenen ürünler grubunda bulunmaktadır.
  • Hali hazırda kronik hastalığı ya da alerjisi olanlar daha dikkatli bir beslenme programı hazırlamalıdır. Emzirme ve hamilelik sürecinde yapılması ve yapılmaması gerekenleri web sitemizde bulabilirsiniz!