in

Kış meyveleri ve sebzeleri nelerdir?

Kış meyveleri ve sebzeleri
Kış meyveleri ve sebzeleri

Sağlığımızı korumak hepimiz için çok önemlidir. Son zamanlarda ise hastalıkların artmasıyla herkes bağışıklık sistemini korumanın yollarını arıyor. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için doğru meyve ve sebzeleri tüketmek gerekiyor.Ayrıca kış meyvelerinin yüksek lif içeriği sindirim sistemi için de faydalı olduğunu biliyoruz. Bu mevsimde tüketilen meyveler hem lezzetleriyle hem de besin değerleriyle kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu sebeple kış aylarında tüketebileceğiniz mevsim meyve ve sebzelerini sizler için derledik. Gelin şimdi beraber bu meyve ve sebzelere bakalım.

Kış Sebzeleri Nelerdir?

Önce sebzelerle başlayalım. Kışın akşam yemeklerinde bilhassa sebzelere bol bol yer vermek sağlığınız için oldukça önemlidir. Kış sebzelerinin listesi şöyle:

  1. Ispanak
  2. Karnabahar
  3. Pırasa
  4. Brokoli
  5. Lahana
  6. Kereviz
  7. Turp
  8. Havuç
  9. Brüksel lahanası
  10. Bal kabağı
  11. Mantar
  12. Pancar
  13. Kırmızı ve sarı soğan

Kış Meyveleri Nelerdir?

Vitaminlerce zengin olan meyveler de vücudumuz için oldukça gereklidir. Gelin şimdi de kış meyvelerine göz atalım. İşte kış meyveleri listesi de şu şekilde:

  1. Portakal
  2. Elma
  3. Mandalina
  4. Greyfurt
  5. Ayva
  6. Muz
  7. Nar
  8. Armut
  9. Kestane
  10. Kivi
  11. Limon

Meyve ve Sebzeleri Nasıl Tüketmeli?

Kış sebze ve meyvelerini taze tüketmek gerekiyor. Ayrıca kış sebzelerini az pişmiş veya çiğ tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Her sebzenin farklı şekilde pişme durumu vardır. Örneğin brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun pişirilmemesi tavsiye ediliyor. Yapraklı sebzelerin çiğ ya da az su ile pişirilmesi gerekiyor. Kış sebzelerini buharlı tencere veya toprak güveçlerde zeytinyağı ile birlikte kısa süreli pişirerek tüketmek öneriliyor. Köklü sebzelerin ise yapraklı sebzelerin aksine çok iyi pişirilmesi gerekiyor aksi takdirde hazımsızlığa neden olabiliyor. Havuç gibi sebzeler ve meyveleri vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerekiyor. Ayrıyeten meyvelerin ise tok karnına değil aç karnına tüketilmesi daha iyi oluyor.

Kış Meyvelerinin ve Sebzelerinin Faydaları Nelerdir?

Özellikle mevsiminde tüketilen kış meyve ve sebzelerinin vücuda oldukça fazla yararı bulunuyor. Özetle bu yararları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Başta C vitamini olmak üzere; folat ile potasyum ve magnezyum vücuda faydalıdır.
  • Bağırsak sağlığını destekler.
  • Dışarıdan gelecek virüs kaynaklı tehlikeleri aza indirir.
  • Soğuk havalarda sağlığı güçlendirmeye yardımcı olur.

Sağlık alanında daha fazla içerik için sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.