in

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri: Yeni Fiyatlar 

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri
Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri

Karayolları Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak zamlı köprü ve otoyol geçiş ücretlerini duyurdu. Osmangazi Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve otoyol fiyat listesi yürürlüğe girdi. Güncellenen köprü ve otoyol geçiş ücretleri listesini gelin, hep birlikte inceleyelim! 

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün resmi açıklamasında belirtildiğine göre 1 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 00.00’dan itibaren geçerli olacak şekilde, otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından yeniden düzenlenmiştir. Yönetmeliğe göre her yıl başında Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre düzenlenmesi gereken geçiş ücretlerinde, 2022 yılında Üretici Fiyat Endeksi’ndeki yüzde 97,72’lik artışa rağmen düzenleme yapılmamıştır. Mevcut geçiş ücretleri 1 Ocak 2022 tarihinden bu yana sabit şekilde uygulanmıştır.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri
Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri

Otoyolların güvenli, ekonomik ve hızlı ulaşım sağlaması, boğaz köprülerinin servis ömürlerini uzatmak amacıyla gerçekleştirilen büyük bakım onarımları, artan işçilik ve malzeme fiyatları ile bakım-işletme maliyetlerindeki artışları dikkate alarak; Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyol ve boğaz köprülerinin geçiş ücretleri ortalama yüzde 76 oranında artırılmıştır. Aynı zamanda Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri ise ortalama yüzde 50 oranında artırılmıştır.

İşte Güncellenen Geçiş Fiyatları!

Geçen yılın Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ertelenen köprü ve otoyol geçiş ücretleri, bu yıl zamlı ücretleri ile şu şekilde güncellenmiştir. 1 Ocak itibariyle yürürlükte olacak 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücretleri, araçların aks aralığına göre 15 ila 110 TL arasında değişiyor. Motosiklet geçiş ücreti 6 lira olarak belirlenmiştir. Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri araç sınıflarına göre 205 ile 920 TL arasında değişmekte. Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretleri ise 25 ile 275 TL arasında yer alırken 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretleri 75 ile bin 400 lira arasında değişiyor. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyollarda otomobil için en düşük geçiş ücreti 9 lira, en yüksek geçiş ücreti ise 84 lira olarak belirlenmiştir.