in ,

Love Bombing Nedir? Love Bombing Yaşadığını Nasıl Anlarsın?

love bombing
love bombing

Günümüz ilişkilerinde yaşanan durumlara yönelik farklı farklı tanımlar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle love bombing, gaslighting, ghosting gibi terimlerle sık sık karşılaşmaya başladık. Bugün ise Türkçede sevgi bombardımanı olarak bilinen love bombing hakkında konuşacağız. Love Bombing’in bir manipülasyon tekniği olup olmadığından da bahsedeceğiz. Peki nedir bu love bombing?

Love Bombing (Sevgi Bombardımanı) Nedir?

Aşk bombardımanı olarak da kullanılan love bombing bir kişinin, karşısındaki insana aşırı ilgi ve sevgi göstermesi olarak tanımlanıyor. Bu terim ilk kez 1970 yılında, Moon tarikatı (Unification Church) üyeleri tarafından kullanılmış. Bu tarikat dünyada rahip Sun Myung Moon liderliğinde bir teokrasi kurmayı ve herkesin Korece konuşmasını amaçlamış. 

Amaçları için destekleyiciler kazanmaya çalışan üyeler, kendilerine çıkar sağlayabilecek herkese karşı aşırı bir saygı, ilgi ve hayranlık göstermeye başlamışlar. Bu nedenle, Moon tarikatının ilk üyeleri, çıkar amacı gözeten ve insanları ikna etmek için aşırı ilgi ve sevgi gösteren yeni üyelerin tutumunu, aşk bombardımanı (love bombing) olarak adlandırmışlar. Peki burada bir manipülasyondan bahsedebilir miyiz?

Love Bombing Bir Manipülasyon Türü Mü?

Aşk Bombardımanı bir başka deyişle bir başkasının hayatı üzerinde pasif bir şekilde güç ve kontrol elde etmek için ilişkinin başlangıcında aşırı iletişimin varlığı olarak tanımlanabiliyor. Peki sizce bunun manipülasyon tekniği olduğunu söyleyebilir miyiz? Kesinlikle söyleyebiliriz çünkü love bombing yapan kişi bu aşırı ilgiyi bir anlamda karşı tarafı manipüle etmek için yapıyor. Bu kişiler karşı taraf üzerinde aşırı güç ve kontrol kurmak için aşırı iletişim kuruyor. 

Bu yüzden ilişki kurarken dikkatli olmakta fayda var. Gelin şimdi de Sevgi Bombardımanına maruz kalıp kalmadığınızı nasıl anlayabileceğinize bakalım.

Sevgi Bombardımanına Maruz Kaldığını Nasıl Anlarsın?

Tanımını yaptığımız aşk bombardımanı gerçek hayatta nasıl karşınıza çıkabilir? Şimdi biraz bundan bahsedeceğiz.

Sevgi bombardımanı, tutkulu yeni aşkın habercisi olduğu için ya da fiziksel birlikteliğin pekiştiricisi olduğu için görmezden gelebilirsiniz. Çünkü gerçekten yoğun bir ilgi ve sevgi görmek insana kendini çok iyi hissettirir. Hatta yaşadıklarınızın gerçek mi yoksa manipülasyon mu olduğunu anlamakta zorlanabilirsiniz. İşte aşk bombardımanına maruz kaldığını anlayabileceğiniz bazı ipuçları şöyle: 

  • Ani ve uyumsuz sevgi gösterileri 
  • Aşırı pahalı ya da sürekli hediyeleşme
  • Birbiriniz için yaratıldığınızı söylemesi
  • İlişkinizdeki ilgi ve sevgide aşırı iniş ve çıkışlar olması
  • İlişkinize dair abartılı iltifat ve davranışlar
  • Sürekli iletişimde kalmayı istemek
  • Sınırlarınıza saygı gösterilmemesi
  • İlişkinin ilk aylarındaki ilgi ve sevginin bir anda kaybolması

Daha fazla ilişkilerle ilgili içerik için tıklayın.