Mide yanması sık gözlenen şikayetler arasında yerini alıyor. Özellikle, yemek yedikten sonra midede ve yemek borusundaki yanma şikayetleri, sık tekrarlanmaya başlandığında bir sindirim sistemi rahatsızlığı belirtisi olabiliyor. Mide yanması, evde uygulanan basit yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Bununla beraber bu yöntemlere ve yaşam standardı değişikliklerine rağmen haftada iki kereden daha fazla yaşıyorsanız ya da bu durum aralıksız bir iki gün sürüyorsa bir uzman hekime başvurmanız gerekiyor.
Mide Yanması Nedir?
Mide yanması, genellikle yemek yedikten sonra mide asidi ve sindirim sıvılarının yemek borusuna geri akışıyla birlikte göğüste hissedilen yanma hissi olarak biliniyor. Yanma, yemek yedikten sonra, akşam olduğunda, uzanıldığında veya eğilince daha da kötüleşebiliyor. Bunun yanında ağızda acı veya asidik tat hissedilebiliyor.
Mide Yanması Yaşıyorsanız Mutlaka Yapmanız Gereken Şeyler
Mide yanmasının ne olduğundan bahsettik. Gelin şimdi de evde yapabileceğiniz şeylere bakalım. İşte yanma hissine iyi gelebilecek şeyler şöyle:
- Karbonatlı su karışımı: Bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su içinde çözün ve yavaşça için.
- Zencefil: Zencefil mide ekşimesi, yanma ve bulantısını da hafifletiyor. Eğer yemeklerde zencefil kullanamıyorsanız, çayını yapıp içebilirsiniz. Zencefil çayı, çiğ ya da kurutulmuş zencefil kökünü kaynayan suda bekleterek yapılabiliyor.
- Meyan kökü: Yemek borusunun iç yüzeyindeki mukoza kaplamasının artmasına yardımcı olabileceğine inanılır, bu da yemek borusunu mide asidinin neden olduğu zararlardan koruyabiliyor. Yine de bu maddenin uzun süre veya aşırı kullanımı tansiyonu yükseltip, potasyumu düşürebileceğinden, alınmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Elma sirkesi: Elma sirkesi yine bazı insanlarda mide yanması ve ekşimesine iyi gelebiliyor. Bununla beraber elma sirkesi su ile seyreltilerek yavaş yavaş içilmelidir.
- Sakız: 2014 senesinde yapılan bir araştırmaya göre, yemeklerden sonra yarım saat sakız çiğnemek mide yanmasını azaltıyor. Bunun olası nedeni, sakızın tükürük üretimini artırarak mide asidinin seyrelmesine katkıda bulunması.
- Kefir: Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olan kefir, bu sayede hem mideyi hem bağırsakları rahatlatıyor, yanma sorununa da çözüm oluyor. Bunun için yapmanız gerekense midenizde yanma hissettiğinizde küçük bir fincan kefiri yavaş yavaş içmek.
- Yedikten sonra uzanmamak
- Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak
- Kilonuzu sağlıklı bir seviyede tutmak
Mide Yanması Sebepleri Nelerdir?
Yanmanın sebeplerine ilişkin bir çok madde sıralanıyor. Aşağıdaki maddeler en sık rastlanan nedenlerden oluşuyor. İşte mide yanması şikayetine neden olan hastalık ve durumlar şu şekilde sıralanıyor:
- Ülser
- Helicobacter pylori enfeksiyonu
- Hazımsızlık
- Mide fıtığı
- Mide kanseri
- Çok sık ve fazla baharatlı yiyecekler tüketmek
- Çikolata tüketimi
- Domates tüketimi
- Soğan ve sarımsak tüketimi
- Turunçgiller tüketimi
- Cips gibi işlenmiş gıdaların tüketimi
- Şarküteri ürünleri (Salam, sosis, sucuk gibi)
- Kafeinli içecek ve yiyecekler
- Laktoz intoleransı
- Gluten intoleransı
- Bazı alerjik reaksiyonlar
- Bazı yiyeceklere karşı vücudun hassasiyet göstermesi
- Reflü ya da gastrit gibi sağlık sorunları
- Aşırı kilolu olmak
- Bazı ilaçlar (Ağrı kesici gibi)
- Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar
Daha fazla sağlık içeriği için tıklayın!