in ,

Şehirlerarası Otobüslerde Artık Araç Takip Sistemi Olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı şehirler arası otobüslerde araç takip cihazının kullanımını zorunlu hale getirdi. Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde uygulama kararı alınan şehirler arası otobüslerde araç takip cihazının kullanımı 1 Ocak 2024 itibariyle başladı. Yeni uygulamayla aracın hızı, şoförün dinlenip dinlenmediği, yolcu indirip bindirme gibi birçok konu denetlecek. Peki, U-ETDS (Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi) nasıl çalışacak, neler sağlayacak? İşte U-ETDS ile ilgili tüm merak edilenler…

“Travel coaches at tourist destination, parked in a row, copy space”

1 Ocak 2024 itibarıyla şehirler arası otobüslerde araç takip ve denetim sistemi zorunlu hale geldi. Sistem, Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde yürürlüğe girdi. Bakanlık cihaz ile araçların anlık hareketlerini görecek. Yeni sistemle taşıtların konum bilgileri 2 dakikalık aralıklarla Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne (U-ETDS) aktarılacak. Araç takip sistemi ile aracın hızı, şoförün yorgun araç kullanıp kullanmadığı görülecek. Hatta otobüs firmaları şoförün emniyet kemerinin takılı olup olmadığı, telefonla konuşup konuşmadığıyla alakalı tüm görüntüleri dahi paylaşacak. Ek olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yolcularla ilgili bilgileri içeren verileri adım adım takip edecek.

Konum bilgisi ve araç içi kameralarla anlık takip

View from back seat at coach bus, more seats in blurred background

Yeni sistemle otobüslerin konum bilgileri 2 dakika aralıklarla Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne aktarılacak. Bakanlık yolcu güvenliğini sağlamayı ve otobüslerin karıştığı trafik kazalarının önüne geçebilmeyi hedefliyor. 

Tüm Otobüsçüler Federasyonu’ndan alınan bilgiye göre, sistem öncelikli olarak İstanbul’da uygulanmaya başlayacak. İstanbul’da sistem halihazırda 8 bin 500 otobüsün yaklaşık 4 bininde ve yolcu otobüslerinin yüzde 40’ında aktiftir. Bakanlığın hedefleri arasında 2024’ün bahar aylarına kadar yeni sistemin şehirler arası yolcu otobüslerinin yüzde 80’ine takılması var.

‘’En önemlisi yolcuların can güvenliği’’

Şehirler arası otobüs şoförü Erhan Elibol, araçlarına yaklaşık 4 gün önce takip sisteminin yerleştirildiğini söyledi.

Elibol, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının tüm araçların hareketlerini anlık kontrol edeceğini belirtti. “Sistem sayesinde aracın hız sınırı, şoförün kaç saat dinlendiği, çalıştığı, yolcu indirme bindirme hepsi denetlenecek. En önemlisi yolcuların can güvenliği. Bu nedenle bu sistem önemli” diye konuş

”Kazaların önüne geçeceğini düşünüyoruz”

Son olarak otobüs firması hareket merkezi sorumlusu Cumhur Kahveci şunları söyledi:

“Kazaların önüne geçeceğini düşünüyoruz. Uykusuz yorgun kaptanların bu süreçte daha da minumum seviyeye inerek kaza seviyesini düşüreceğini düşünmekteyiz. Bütün araçlarımızda mevcut kamera sistemimiz. Her araçta 8 adet kamera bulunmaktadır. Araçların takibi kamera ve ayrıca araç takip sistemimiz bulunmakta. Araç herhangi bir olumsuz yerde durduğu zaman biz kamera merkezi olarak araçlarımızı arayarak herhangi bir olumsuzluk olup olmadığını soruyoruz ve konuyla ilgili bilgi alıyoruz. Gerekli mercilere bilgi veriyoruz.”