in

Tadı Damağınızda Kalacak Lezzet: Künefe Tatlısı

Künefe Tatlısı
Künefe Tatlısı

Künefe tatlısı, Hatay’ın en sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır. Şerbetli tatlı çeşitleri arasında ön plana çıkar. Çünkü künefe içerisindeki peynir tadı ile hem tatlı hem de tuzlu bir aroma barındırır. Künefe sık sık dışarıda yenilebilecek bir yemek gibi gelse de aslında evde de künefe yapabilirsiniz. Künefe yapmak için doğru malzemelere sahip olmalısınız. Aynı zamanda künefe tarifinde doğru adımları uygulamanız gerekir.

Künefe Tatlısı Yapmak İçin Gerekenler

Evde künefe tatlısı yapmak için malzemeleri doğru oranlarda bulundurmanız önemlidir. Çünkü şerbetli tatlılar lezzet bakımından oldukça hassastır. Bu nedenle belirtilen adımların ve malzeme koyma sıralarının incelenmesi gerekir. Sizler de bu sayede evde künefe yapabilir ve sevdiklerinize hoş bir lezzet sunabilirsiniz:

  • 250 gr. tel kadayıf
  • 8 tatlı kaşığı tereyağı
  • 150 gr. künefe peyniri (tuzsuz)
  • 1 çay kaşığı pekmez
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • Üstüne: Antep fıstığı, dondurma, kaymak çeşitleri konulabilir.

Künefe Tarifi

Künefe tatlısı tarifi için ilk adım künefenin şerbetidir. Şerbet için belirtilen oranda su, şeker bir tencereye konulur. Sonrasında kaynaya kadar ara ara karıştırmak yeterlidir. Şerbetin kaynaması ile birlikte şeker kesilmesin diye bir çay kaşığı kadar da limon eklenir. Bu sayede kaynatma bir 10-15 dakika kadar devam eder. Ardından şerbet bir kenara alınıp soğumaya bırakılır.

Künefe yapımı için sonraki aşama künefenin ana malzemesidir. Belirtilen oranda tereyağı kısık ateşte eritilir. Bir kenarda bekletilir e donar. Tereyağının donması ile birlikte bir su kısmı kalır ki bu kısım kullanılmaz. Donan tereyağının üzerine 1 çay kaşığı pekmez eklenir ve karıştırılarak muhallebi haline getirilir. Sonrasında bu karışım künefenin yapılacağı malzemeye sürülür ve tepsi yağlanır. Sonrasında kadayıf tel tel olacak şekilde tiftiklenir ve 1 santim kalınlığına gelecek kadar parçaya ayrılır.

Ayrılan kadayıfın bir kısmı tepsiye dizilir ve boşluk bırakılmaması istenir. Sonrasında sütüne peynir rendelenir ve yayılır. Kalan diğer kadayıf parçası da bir üstüne konulur ve düzlenir. Bu aşamanın ardından üstünün bastırılması gerekir. En kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Altı kararınca diğer yön pişirilir. Şerbeti de kenardan ortaya kadar konulur ve üstüne istenen malzeme eklenir. Daha fazla yemek tarifi için web sitemizi takip etmeyi unutma!