in ,

Türkan Şoray Filmi Sevenlere 5 Öneri

türkan şoray
türkan şoray

Dünyada en çok başrolde rol alan kadın oyuncu unvanına sahip Türkan Şoray Türkiye’nin en usta oyuncularından. 75 yaşında olan oyuncu tam 222 filmde oynamış. Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik’le birlikte, Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş dört önemli kadın oyuncudan biri olarak kabul ediliyor. Öncelikle usta oyuncunun özgeçmişinden biraz bahsedeceğiz. Ardından Şoray’ın rol aldığı 5 film önerisiyle devam edeceğiz. Hazırsanız başlayalım.

türkan şoray

Türkan Şoray Kimdir?

Türkan Şoray 28 Haziran 1945 doğumlu Türk oyuncu, senarist ve yönetmendir. İstanbul’un Eyüp ilçesinde doğan Türkan Şoray memur bir ailenin ilk çocuğudur. Nazan ve Figen adında iki kız kardeşi daha olan Şoray’ın babası küçükken vefat etmişti. Fatih Kız Lisesi orta bölümü mezunu olup, annesi Meliha Şoray’ın desteğiyle sinemaya adım attı. Tiyatro oyuncusu Cihan Ünal ile 1983’te evlenmiş 1987’de ayrılmış ve Yağmur adlı bir kızları olmuş.

Türk sinemasında “Sultan” lakabıyla bilinen Şoray 1960’larda sinema ile tanışmış. 

1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Acı Hayat filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü almıştır. Toplamda 222 filmde rol alan oyuncu dünyanın ‘en çok film çeviren‘ kadın oyuncusudur.

Oyunculuğun yanında yönetmenlik yapan Şoray, başrolünde kendisine eşlik eden Kadir İnanır ile oynadığı Dönüş,  Bodrum Hakimi, Azap, Uzaklarda Arama’nın tek başına yönetmenliğini yapmış. Şimdi bizim önerdiğimiz 5 Türkan Şoray filmine göz atalım.

1)Acı Hayat (Imdb: 6.8)

Acı Hayat

Acı Hayat, birbirini seven Mehmet ile Nermin’in hikayesini anlatıyor. Bir tersanede kaynak işçisi olarak çalışan Mehmet ile manikürcü Nermin birbirlerine aşıktır. Evlenip mutlu bir yuvaya sahip olmayı arzulayan çift hazırlıklara başlıyor. Fakat bütçelerine uygun bir ev bulamıyorlar ve bu esnada Nermin Ender ile tanışıyor. Ender, ilk görüşte Nermin’e aşık oluyor ve genç kadına evlilik teklif ediyor.

Nermin artık gecekondu hayatından bıkmıştır ve Ender’in zengin olması onun teklifini kabul etmesine neden oluyor. Sevdiği kadının kendisini terk edip zengin bir adama gitmesini kabullenemeyen Mehmet intikam almak için büyük bir plan yapıyor.

2)Kara Gözlüm (Imdb: 7.0)

Bir kasabada dedesiyle beraber balıkçılık yaparak yaşayan Azize herkesin gönlüne taht kurmuş, sempatik bir genç kızdır. Bir gazinoda garsonluk yapan Kenan ise Azize’ye aşıktır ve ona besteler yapar.

Kara Gözlüm

Bir gün Azize şarkı söylerken gazinonun patronu Azize’nin sesini fark ediyor ve gazinoda şarkıcılık teklif ediyor. Azize bu teklifi kabul edince hayatı değişmeye başlıyor. Garson Kenan ise arkadaşı piyanist Orhan aracılığıyla ismini açıklamadan bestelerini Azize’nin söylemesini sağlıyor. Azize şarkılara bayılıyor ve besteciyi aramaya başlıyor.

3)Güllü Geliyor Güllü (Imdb: 6.3)

Aileleri arasında kan davası olan iki gencin eğlenceli maceralarını anlatan Güllü Geliyor Güllü’de; Kumcu Ailesi’nin küçük oğlunun sünnet düğünü sırasında Fındıkoğulları Ailesi’nden birini yanlışlıkla vurması üzerine gelişen olaylar anlatılıyor. 

Güllü Geliyor Güllü

İki aile arasında kan davası başlayınca, Ali İstanbul’a kaçırılır ve adını Nuri olarak değiştiriyorlar. Yıllar sonra Fındıkoğulları, Ali’yi bulmak için kızları Güllü’yü İstanbul’a gönderince macera başlıyor.

4)Dönüş (Imdb: 7.9)

Dönüş

Filmde bulunduğu topluma giderek yabancılaşmaya başlayan gurbetçi bir adam ile onun köyünde terk ettiği karısı Gülcan’ın hikayesinin anlatılıyor. Şoray’ın yönettiği ilk filminde, köyde adı dedikodulara konu olan karısı sebebiyle köye geri dönüp namusunu temizlemeyi kendine görev bilen gurbetçi İbrahim’in köye dönmesi ile olaylar gelişiyor. 

5)Bir Aşk Uğruna (Imdb: 7.6)

Bir Aşk Uğruna

Selma’nın iş adamı olan kocası Orhan ile mutsuz bir evliliği vardır. Uzun süredir aldatılan Selma, büyük bir çaresizlik içindedir. Bir gün eniştesinden bir mektup alan Selma, bir haftalığına kardeşinin yanına gitmeye karar veriyor. Burada Vedat adında bir adam ile tanışması, Selma’nın hayatının değişmesine neden oluyor.

Daha fazla dizi/film içeriği için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.