in

Romatizma Nedir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

romatizma
romatizma

Son zamanlarda en sık duyduğumuz rahatsızlıklardan biri romatizma. Genç, yaşlı, çocuk demeden çoğu kişide görülüyor. Bu nedenle tedavi edilmediğinde kişilerin hayatlarını zorlaştırabiliyor. Özellikle her yaşta görülmesi kişileri zorluyor. Bu yazımızda romatizmanın ne olduğuna, tedavisine ve nedenlerine bakacağız. Hazırsanız merak edilen başlıklara geçelim. 

Romatizma Nedir?

Romatizma temelde tendonları, kasları, bağları, kemik ve eklemler gibi bir veya daha fazla yapıyı etkileyerek ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan kas-iskelet sistemi bozukluğudur.

Aslında bu rahatsızlık kas iskelet sistemi dışında organ ve organ sistemlerini etkileyebilecek hastalıkları da bünyesinde taşıyor. Bu yüzden kapsamı (yaklaşık 200 kadar hastalığı içeriyor) oldukça geniş olan hastalık tehlikeli hale gelebiliyor. 

Kabaca hastalık İltihaplı ve iltihapsız olarak ikiye ayrılsa de pek çok farklı alt türü bulunuyor.

Örneğin osteoartrit (kireçlenme) eklemin aşınmasıyla oluşuyor. Romatoid artrit ise, bağışıklık sistemindeki bozukluğa bağlı, eklemde ve diğer organlarda hasara neden olabiliyor. Gelin şimdi bu hastalığa neden olabilecek şeylere bakalım. 

Nedenleri Neler?

Genellikle ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığıyla ortaya çıkan hastalık genetik, yaş, cinsiyet, çevresel faktör ve obezite gibi sebepler sonucunda meydana geliyor.

Genel olarak romatizma nedenleri şu şekilde:

  • Genetik
  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Çevresel faktör
  • Obezite
  • Ağır spor yapılması
  • Darbe ve yaralanmalar
  • Eklem ve dokuların yıpranması
  • Stres
  • Yaşam tarzı
  • Metabolik problemler

Romatizma Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Son yıllarda yeni ilaçların kullanımı ile önemli başarılar sağlanıyor. Ancak yine de çoğu romatizmal hastalığın tamamen ortadan kaldırılması maalesef ki söz konusu değil. 

Romatizma tedavisi sürekli bir hekim-hasta işbirliği gerektiriyor. Kronik bir rahatsızlık olduğu için tedavi bazı vakalarda ömür boyu devam edebiliyor. Hatta zaman zaman hastalık alevlenebiliyor. Bu nedenle doktor takibinde olmak çok önemli.

Tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da rahatsızlık kontrol altına alınabilir. Tedavide şikayetlerin azaltılması, organların zarar görmesini engelleyebilmek ve hastanın yaşam konforunu artırmak amaçlanıyor. 

Tedavi kesinlikle doktor eşliğinde olmalıdır. Başta romatoloji olmak üzere, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, ortopedi uzmanı ve gerektiğinde diğer uzmanlık dallarının ekip olarak çalışması gerekebilmektedir.

Tedavi sırasında hastalığın şiddetine göre zaman zaman az, zaman zaman çok ilaç kullanmak gerekebilir. Aynı hastalık her bireyde farklı seyrettiğinden veya kişiye özel durumlarda tedavi de kişiye özel düzenlenmelidir. 

Daha fazla sağlık içeriği için tıklayın.