in ,

Yeni dönemde her restoran fiyat listesini açıklayacak!

Ticaret Bakanlığının 2024 itibariyle lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara koyulmasına ilişkin düzenlemesi yürürlüğe girdi. Buna göre yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmeler fiyat listelerini koymaya başladı. Ayrıca işletmeler fiyat listelerini görünür şekilde kafe ve restoranların giriş kapılarında listeledi.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle işletmelerin kapıda ve masalarda fiyat listesini belirtmesi zorunlu hale geldi. Böylece 1 Ocak itibariyle işletmeler kurala uymaya başladı. Çoğu işletme bu karara uyarak giriş kapısına, menüsünü fiyat listesiyle birlikte belirtti. Ancak bazı iş yerlerinde, fiyat bilgisine yer verilmemesi dikkat çekti. Nitekim vatandaşlar uygulamanın yerinde olduğunu söylerken, bazı işletmeciler ise işlerinin yarı yarıya düştüğünü belirtti.

Şikayetler üzerinde bakanlık harekete geçti

Bazı işletmelerin müşterinin sipariş etmediği şeyleri hesaba eklediği görüldü. Hesabı şişiren işletmelerle ilgili şikayetlerin artmasıyla Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık fiş incelenmediği sürece fark edilmeyen bu durumu engellemek için yeni bir düzenlemeye gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik yiyecek hizmeti sunan tüm işletmeleri kapsıyor. Yönetmeliğe göre işletmeler hem giriş kapısının önüne hem de masaların üzerine vatandaşın kolaylıkla görüp, okuyabileceği bir fiyat listesi koyacak. Vatandaşın fahiş fiyatlarla karşılaşmasının önüne geçmeyi hedefleyen düzenleme, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girdi. Bakanlık yönetmeliği 19 Aralık 2023’te Resmi Gazete’de yayımlamıştı. Hatta işletmelere 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçiş süreci tanınmıştı.

Belirlediği fiyat listesine uymayan işletmelere ceza

Kapı ve masalarda belirlediği fiyata uymayan işletmelere bakanlık para cezası uygulayacak. Bakanlık yılın 11 ayında 65 bin 375 farklı firmada denetim yaptı. Ardından 20 bin 209 firmaya toplam 37 milyon 21 bin 761 lira para cezası uygulandı. Fiyat listelerine ilişkin yoğun denetimler 2024 yılında da hız kesmeden devam ediyor.

”Uygulamadan memnunuz”

İşletmeci ve müşteriler uygulamanın faydalı olduğunu Anadolu Haber Ajansı muhabirine iletti.

İşletmeci Osman Çetin, düzenlemenin hem müşteri hem de işletme sahipleri için faydalı olduğunu belirtti: “Bazı restoranlar menülere dahi fiyat etiketi yapıştırmıyor. Bu da müşteri açısından tedirginlik oluşturuyor. Ancak yeni düzenleme bu tedirginliği ortadan kaldırarak fırsatçılığın önüne geçmiş oluyor.”

Müşteri Mehmet Tozlu ise uygulamanın müşteriler açısından önemine dikkati çekti: “Artık müşteriler alacağı ürünün fiyatını daha net şekilde biliyor olacak. Bu düzenleme, öğrenciler ve turistler için de önem taşıyor. Bu düzenlemeyi çok doğru ve yerinde buluyorum.”

Daha fazla gündemden haberler için linke tıklayın.