in ,

Yöresel Bir Tat Arayanlara: Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı ülkemizde ne sık tüketilen yöresel lezzetler arasında. Ülkemizin her köşesinde sıkça yapılan bir lezzet, hatta son zamanlarda marketlerde hazır versiyonlarına bile rastlıyoruz. Ancak el emeğinin katkısıyla gelen lezzeti, dışarıdaki hiçbir mantı değiştiremez. Kayseri’ye gidemesek de evimizde kendi mantımızı ağırladık. İşte yöresel bir tat arayanlara Kayseri Mantısı tarifi!

İhtiyaçlar

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su
  • 4-4,5 su bardağı un

İç Harcı

  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 400 gram kıyma
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır?

Hamuru yapmaya başlamadan önce yumurta ve suyu bir araya getirip çırpın. Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayacak kıvama gelene kadar özenle yoğurun. Bu esnada iç harcı hazırlayın. Malzemeleri birleştirip güzel bir karışım elde edin. Hazırladığınız hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. Merdane ya da oklava yardımıyla inceltin. Enine ve boyuna keserek küçük kareler elde edin. Bu karelerin içine harçtan koyun, köşelerden tutup içeri doğru sıkarak zarf şeklinde kapatın. Derin bir tencerede suyu kaynatın. İçine bir damla yağ ve tuz ekleyin. Mantıları kaynar suya atın ve istediğiniz yumuşaklığa gelene kadar pişirin. Sarımsaklı yoğurt ve kızdırdığınız yağ ile servis ederek lezzetle tüketin.

Kayseri Mantısı Tarifinin Püf Noktası

Mantı, adını duymayan birine bile efsaneleşmiş bir lezzet olarak gelir. Sırrı ise hamurun kıvamında ve doğru bir şekilde dinlendirmenizdedir. Bu eşsiz mantının diğerlerinden farkı ise zarif şeklindedir.

Kayseri mantısının en kritik püf noktasından biri, hamurunun 15-20 dakika arasında dinlendirilip özenle yoğrulmasıdır. Hamuru gereğinden fazla yoğurmanız, dayanıklılığını kaybetmesine neden olabilir. Az yoğrulmuş hamur ise düzgün açılamaz. Bu nedenle hamuru doğru kıvamda yoğurmak, Kayseri mantısının mükemmel lezzetine ulaşmasında önemlidir.

500 gram mantı için 2 litre su yeterli olacaktır. Köpüklenmeyi önlemek için kısık ateşte pişirme işlemi gerçekleştirmelisiniz. Ancak hamurun özünü kaybetmemesi ve dağılmaması adına normalden fazla kaynatmaktan kaçınmalısınız. Pişen mantıyı ocaktan aldıktan sonra üzerine iki bardak soğuk su ekleyin ve dikkatlice karıştırın. Suyun fazlasını süzlerek mantıyı tabağa alın. Bu sayede mükemmel bir Kayseri mantısı hazırlayabilirsiniz.

Diğer yemek tarifleri için sitemizi inceleyebilirsiniz.