in ,

Yunanistan Kapıda Vize Uygulaması ile 7 Günlük Vize Serbestisi

Yunanistan kapıda vize uygulaması ile Yunan adaları için vize uygulamasında güncellemeye gidiyor. Yunan adalarında yıl boyunca Türk ziyaretçileri ağırlamaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği temaslarla birlikte 10 ada için yıl boyu vize serbestisi anlaşmasının detayları belli oldu.

Kapıda 7 günlük vize kapsamında Türk ziyaretçiler tüm yıl boyu Yunan adalarına gidebilecek. Ziyaretçiler, 7 gün vizeden muaf bir şekilde belirlenen adalarda seyahat gerçekleştirebilecek. Bununla birlikte Yunan hükûmet kaynakları, vize ücretinin 60 Euro (1873,36 TL) olacağını ifade etti. Uygulamanın tüm detayları hemen belli olmasa da anlaşma kapsamında iki ülke arasındaki turistik faaliyetlerin karşılıklı olarak canlandıracak.

Yunan adaları dünyada birçok kişinin tatil rotaları arasında yer alıyor. Doğal güzellikleri ve masmavi denizi ile adalar, tatil planlarının gözdesi halindeydi. Ancak Schengen vizesi kapsamında ülkemizdeki birçok kişi bu adalara gidemiyordu.

Peki, hangi Yunan adaları vize uygulamasında kapıda vize olanağı ile ziyarete açık? Kapıda vize uygulamasının şartları neler?

Gelin hep birlikte haberin devamına bakalım!

Yunanistan Vize Muafiyeti Nedir?

Yunanistan vize muafiyeti uygulaması, vize olmadan gidebileceğiniz Yunan adalarını kapsıyor. Ülkede normalde Schengen vizesi olmadan adalara seyahat etmek mümkün değil. Bundan dolayı da iki komşu ülke arasındaki ilişkileri de iyileştirmek adına 2019 yılında Yunanistan ile ülkemiz arasında bir anlaşma bulunuyordu. Yunanistan ile 2019 yılında kapıda vize uygulaması ile 15 günlük bir süre için bordo pasaportu olan kişiler kolaylıkla seyahat ediyordu. En son 2019 yılında 25 Mayıs – 30 Eylül tarihleri arasında Midilli (Lesvos), Sakız (Chios), Sisam (Samos), Rodos (Rhodes), İstanköy (Kos), Meis (Kastellorizo) ve Sömbeki (Simi) adaları için bu uygulama yürürlükteydi. Ancak araya giren ve tüm dünyayı olumsuz etkiledi. Bundan turizmi de pay aldı ve kapıda vize uygulaması süreci de askıda kaldı.

Bu konuda Yunanistan kapıda vize uygulaması kapsamında son temaslar, ‘Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK) beşinci toplantısında Atina’da gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan mevkidaşı Katerina Sakelaropulu ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile konu üzerinde görüştü. Görüşmeler sonucunda iki ülke arasında yeniden bu uygulamanın önü açıldı.

Yunanistan ile yapılacak olan bu uygulama, Hızlı vize / Ekspress vize olarak da biliniyor. Kapıda vize uygulaması ile birlikte Yunanistan’a seyahat edecek Türk vatandaşlar, kolaylıkla vize işlemlerini tamamlayabilecek.

Yunan Adaları Vize İşlemleri

Yunan adaları Akdeniz ve Ege’nin en sık tercih edilen seyahat rotaları arasında. Her yıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği adalara doğal güzellikleri nedeniyle ilgi her zaman büyük. Ziyaretçiler adalara, Avrupa’nın kendi içinde en yaygın vizesi olan Schengen vizesi ile seyahat ediyor. Bundan sonra ise yeni düzenleme ile Türk vatandaşları ve aileleri kolayca ziyaret edebilecek.

İki komşu ülke arasında yapılan anlaşmayla 2019 yılında daha önce Türk vatandaşlarının ziyaretinin önünü açmıştı. Yunan adalarında 15 günlük belirli süreli seyahat uygulaması için vize işlemleri için daha önceden istenen belgeler şu şekildeydi:

  • En az 6 aylık geçerliliği olan pasaport (aslı ve fotoğraflı sayfanın fotokopisi)
  • Vize başvuru formu
  • Gidiş/dönüş feribot bileti
  • Otel rezervasyonu
  • 3 aylık banka hesabı dökümü
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Vize ücreti

Yukarıdaki belgeler ile bu anlaşmadan önce, ülkeye yalnızca yaz sezonunda geçerliydi. Ancak pandemi gerekçesiyle iki ülke arasında yapılan anlaşma bir süre askıya alınmıştı. Bu yıl detayları belli olacak pilot uygulama ile ise 12 aylık bir sürede ziyaret mümkün olacak. Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamalarına bir esneklik getiren bu anlaşma sayesinde Yunanistan Kapı Vizesi ile yıl boyunca seyahat mümkün olacak.

Yunanistan Vize Uygulaması Olmayan Adalar

Yunanistan vize anlaşmasından sonra, Schengen vize uygulaması dışında kalacak adalar da belli oldu. Türkiye ve Yunanistan arasında işbirliği ve diyaloga bağlı olan yeni dönemle birlikte adaların sayısı arttı. Doğu Ege adaları arasında olan toplamda 10 ada için iki ülke anlaştı. Böylece daha önceden 2019 yılında belirlenen 7 ada dışında, listede 3 ada daha oldu. Adalara ulaşım feribotla sağlanmaya devam edecek. Bununla birlikte birçok Türk vatandaşının ziyaret etmesi için çeşitli adımlar atılıyor.

Limni, Leros, Kalymnos adaları yeni eklenen seyahat rotaları arasında. İki ülke arasında komşuluk bağlarını da güçlendiren yeni adımlar ile yeni adalar belli oldu. Dolayısıyla biz de burada neler yapılacağına sizin adınıza şöyle bir göz attık.

Limni

Ada, Çanakkale Boğazı’na 60 km mesafede yer alıyor. Gökçeada’nın güneybatısında bulunan Limni, daha önceden anlaşılan 7 adaya eklenen 3 yeni adadan biri. Ayrıca On İki Adalar’ın da Doğu Ege’de kalan bir parçası. Ilımlı ismi ile de bilinen adada birçok koy ve doğal güzellik yer alıyor. Adaya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler ise şöyle:

  • Panagia Kakaviotissa,
  • Gomati Beach,
  • Permanent Exhibition of Traditional Greek Costume
  • Galataki Monastery
  • Kochili Beach
  • Folklore Museum

Leros

Leros, doğal güzellikleri ve etkileyici doğası ile On İki Adalar’ın bir parçası. Temiz plajları ve havası ile dikkat çeken adaya bu yıl Yunanistan vize uygulamasıyla gidebilirsiniz. Adaya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerleri şöyle sıraladık:

  • Agia Marina
  • Panteli Koyu
  • Leros Kalesi (Panagia Kalesi)
  • Platanos
  • Ayos İsodoros Kilisesi
  • Lakki
  • Paninda
  • Tony’s Beach

Kalymnos

Yunanistan ile yapılan anlaşmada yeni eklenen adalardan sonuncusu Kalymnos. Ayrıca bir diğer adı Kelemez Adası. Ada, Yunanistan’ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada olarak dikkat çekiyor. Macera parkurlarının sevenler için Kalymnos inanılmaz bir yer diyebiliriz. Bununla birlikte adada su sporları ve dağcılık ile ilgileniyorsanız mutlaka görmeniz gereken çok yer var. Sünger dalgıçları ile ünlü adada mutlaka görmeniz gereken yerleri şöyle sıraladık:

  • Agios Savvas Monastery
  • Massouri, Myrties ve Panormos plajları
  • Arkeoloji Müzesi
  • Kalymnos Evi
  • Vathy Vadisi

Büyüleyici manzaraları ile siz de tatilinizi Yunan adalarında yapmak istiyorsanız, bu adaları göz önüne alabilirsiniz. Yeni düzenleme ile birçok adaya ulaşım, Yunanistan kapıda vize uygulamasıyla mümkün olacak. Böylelikle birçok adaya yeni uygulama ile ülkemizden kolaylaşacak.

Herkesi heyecanlandıran ve “acaba gezecek nereler var” dedirten haberin detayları da belli olmaya başladı. Özellikle vize kısıtlamasından etkilenen ülkelere seyahat sorunu yaşayan birçok vatandaş, adalara kolayca gidecek. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli‘nin açıklamasına göre, yetkililer hazırlıklara devam ediyor. Fakat söz konusu çalışma Avrupa Birliği (AB) Komisyonunca onaylı. Buna bağlı olarak konuya ilişkin bir yönetmelik de planlama aşamasında. Keçeli, bu yönetmeliğin Yunan makamları tarafından hazırlanmakta olduğunu bildirdi. Bununla beraber yönetmelik detaylarının da ilerleyen günlerde belli olacağını ifade etti.

Yazar Elif Toy