Dolar ve TL değerleri sürekli değişiyor. Bu değişime pek çok şey sebep oluyor. Peki bu sürekli değişimin nedeni ne? Detayları haberimizde.
Bir mala talep ne kadar fazla ise o mal bir o kadar da değer kazanacağı için, malın alış maliyeti yükseliş gösterir. O halde dolara talep arttıkça, doları elde etmekte bir o kadar zahmetli olacaktır. Nasıl ki sayısı az olan şey kıymetli ise doların da ülkemizde az olması ve herkesin elde etme isteği, kur yükselişine sebep oluyor.
İthalat ve İhracatın Kur Yükselişine Etkisi
Ülkeler kendi üretemedikleri malları, diğer ülkelerden dolar gibi döviz varlıkları ile satın alırlar. İhracat yapıldığında ise ülkede üretilen ürünler, yurt dışına satılıyor. Yurt dışına satılan malların karşılığında, dolar gibi dövizlerin ülkeye girişi sağlanıyor. Bu sayede de ülkedeki döviz miktarında bir artış sağlanacağı için kur yükselişinin de önüne geçmek mümkündür. Fakat unutulmamalıdır ki ne kadar hammaddeye sahip olunsa da yurt dışına mal satışı yapmak için mala katma değer katmak hayati bir öneme sahiptir.
Katma Değerli Mal Üretimi
Bir malın kıymeti, o mala katılan değer ile ölçülür. Nasıl ki kendini geliştiremeyen insanların söylediği sözlere pek kıymet verilmezken. Kalabalık topluluklar karşısında pür dikkat dinlenilen insanların da kendini geliştirmiştir. Bir diğer ifade ile kendine katma değer katmış insanlar olduğu gözlemlenir. O halde hammaddenin fazlaca olduğu ülkemizde, neden yurt dışına mal satışı gerçekleştiremediğimizin cevabını vermiş oluyoruz. Ülkemizdeki zengin kaynakların değerlendirilmesi ile kur yükselişinin önüne geçilebileceği, herkes tarafından anlaşılıyor olması gerekir. Ham maddelere katılan katma değerler ile yurtdışına hammadde satışının değil, katma değerli malların satışı ile ülkemize daha fazla döviz girdisi sokulabilir. Bu sayede de dolardaki yükselişin önüne geçilmiş olunacaktır. Fakat diğer bir unsur da enflasyon beklentisidir.
Enflasyon Beklentisinin Etkisi Nedir?
Enflasyon sürekli yükselişte olan bir unsurdur. Fakat önemli olan enflasyonun yavaş yükselmesidir. Enflasyon beklentisinin fazla olduğu ülkelerde, insanlar paralarının değerinin azalmaması önceliklidir. Bununla birlikte insanlar değerinin kaybedilmemesi için genel para birimi olan dolarda bekletmek isterler. Bu sayede enflasyonist ortamlardaki belirsizlikten bir miktar da olsa kurtulmuş olacaklardır.
Peki bu noktada ne yapılabilir?
- Belirsiz ortamlardaki güvensizliğin önüne geçilerek, ülkeye döviz girdisi sağlanabilir.
- Zengin ve fakir arasındaki uçurum farkı azaltılabilir.
- Katma değerli mal üretimi yapılarak, hammaddeyi ucuza satmak yerine katma değerli malların daha da kıymetli bir şekilde satışı sağlanarak, ülkeye fazlaca döviz girdisi sağlanabilir.
Daha fazla bu tarzda haber için sitemizi inceleyebilirsiniz.