in , ,

Dolar Kurundaki Yükseliş Duracak mı?

Türk lirasının değeri, dolar karşısında düşüyor! Dolar/TL paritesindeki değişim, ekonomik zorlukları da beraberinde getiriyor. Dolar kuru sürekli yükseliyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının açıklamış olduğu verilere göre 1 Dolar 31.84 TL oranında işlem görüyor. Dolar karşısında değerini koruyamayan TL, alım gücünü de azaltıyor. Peki, bu durumda orta sınıfın durumu nasıl etkileniyor? Gelin hep beraber haberimizin devamında inceleyelim.

Dolar Kurundaki Yükseliş Ne Zaman Durur?

Dolar kurunun yükselişi uzun süredir devam ederken akıllarda tek bir soru var. Dolar kurundaki yükseliş duracak mı? Ne zaman duracak? Aslında bu sorunun cevabı verilemiyor. Sorunun cevabının verilemeyişinin nedeni ise ekonominin dışa bağlı olmasından kaynaklanıyor. Ekonomileri dışa bağımlı olan ülkelerde her zaman belirsizlik söz konusu olur. Dışa bağlı olunduğu için de ülkelerdeki siyasi çalkantıların ekonomiye etkisi yıkıcı yönde olabilir. Bu durumda asıl sorulması gereken soru, ekonomi de dışa bağlılığı nasıl kaldırabiliriz olmalıdır.

Ekonomide Bağımsızlık Nasıl Kazanılır?

Vikipedi’nin yayınlamış olduğu verilere göre tabloda, satın alma gücü paritelerine göre ülkeler listesi görülüyor.

Gelişmiş ülkelerin ekonomik durumu incelendiğinde, bağımsız ekonomik özgürlüğe sahip oldukları görülüyor. Bu durumun ana kaynağı ise katma değerli mal üretimi gerçekleştirdikleridir. Ham maddeyi işleyerek, ürüne değer katıyorlar. Devamında da markalaşarak, ürünün kalitesini ve kıymetini arttırıyorlar. Kaliteli ve katma değerli ürünlerini ise diğer ülkelere satarak onların üzerinden nakit girdisi elde ediyorlar. Bu da ekonomilerindeki yükselişi, beraberinde getiriyor.

Satışını gerçekleştirdikleri ülkelerin ise kendilerine bağımlı olmasını sağlıyor. Aslında çoğu zamanda da ham maddeyi, satışını gerçekleştirdikleri ülkelerden ucuza elde ediyorlar. Aynı ülkelere fahiş fiyata pazarlıyorlar. Böylelikle o ülkelere, modern sömürü sistemlerini de uygulamış oluyorlar. Peki, sömürü sistemi halkasına dâhil olan ülkelerdeki ekonomik bağlılık, dolar kuru yükselişinden nasıl etkileniyor?

Dolar Kurunun Yükselişinin Alım Gücüne Etkisi

Sömürü sistemi halkasına dahil olan ülkelerdeki ekonomik bağlılık, döviz kurunu yükseltiyor. Döviz kurundaki yükseliş ise enflasyonda da yükseliş olarak kendini gösteriyor. Enflasyonun yükselmesi, fiyatlar genel düzeyinde de yükselişi beraberinde getiriyor. Bu doğrultuda, alım gücü etkileniyor. Bu etki sonucunda da en fazla, orta sınıf zor koşullar altına giriyor. Satın alma gücü zayıflayan bireyler de dolar kuru yükselişinden en fazla etkilenen kesim halini alıyor. Daha fazla finans alanında haberlerimizi incelemek isterseniz, sitemizi ziyaret edebilirsiniz.