in

EFT ve Havale Arasındaki Fark Nedir?

Elektronik Fon Transferi, yani EFT, finansal dünyada farklı bankalar arasında kolaylıkla para transferi yapabilmenizi sağlayan bir sistemdir. Bu yöntem, aslında “Elektronik Fon Transferi (FON)” teriminin kısaltmasıdır. Özellikle farklı bankacılık kurumları arasında gerçekleşen para değişimini ifade eder.

Havale işlemi ise daha çok aynı bankanın farklı şubeleri arasında sağlanan para transferidir. Ancak aynı şubedeki farklı hesaplar arasında da havale işlemi yapmak mümkündür. Bu iki yöntem de temelde bir hesaptan diğerine para gönderme amacını taşır. Ancak aralarındaki temel fark, paranın farklı bankalara mı yoksa aynı banka bünyesinde mi transfer edildiğidir. Havale ve EFT işlemlerini şu maddeler altında inceleyip daha fazla bilgi edinebilirsiniz:

  • Havale işlemlerinde, paranız aynı banka içindeki hesaplar arasında hareket eder. Yani sizinle aynı bankayı kullanan bir kişiye veya kuruma hızlı ve sorunsuz bir şekilde para gönderebilirsiniz. Alıcıya ulaşabilmeniz için ise genellikle hesap numarası ya da IBAN numarası, isim ve soyisim gibi bilgilerle havale talimatı verirsiniz. 
  • EFT işlemleri ise farklı bir bankaya transferdir.  Alıcı kişinin veya kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası üzerinden gerçekleşir. Aynı şekilde, alıcıya ulaşmak için adı, soyadı ve IBAN numarası gibi bilgilerle de EFT talimatı verilebilir.
  • Kolay Adres (KOLAS) sistemi ise bu işlemleri daha da basitleştirir. IBAN veya hesap bilgilerine ihtiyaç duyulmaz. Alıcının cep telefonu numarası, e-posta adresi ya da T.C. Kimlik numarası gibi bilgilerle kolayca para transferi yapma imkanı sunar. Bu işlem, finansal işlemleri daha kullanıcı dostu bir hale getirir. İşlemin daha hızlı şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanır.

Havale ve EFT İşlemleri Ne Zaman Yapılır? 

EFT işlemleri, resmi tatil günleri haricinde her gün gerçekleştirilebilir. Ancak bu işlemler, belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştiğinde hemen sonuçlanmaz. Resmi tatil günleri dışındaki günlerde, işlemin yapıldığı günün mesai saati bitimine kadar tamamlanmadığı olur. Bu durumda bir sonraki iş gününde işleme alınarak transfer gerçekleşir. Öte yandan, havale işlemleri, internet bankacılığı kullanılarak haftanın her günü, günün her saatinde yapılır. Kısaca havale işlemleri, talimat verdikten hemen sonra gerçekleşirken EFT için gecikme olabilir. Dolayısıyla EFT, havaleye kıyasla daha fazla zaman alır.

Buna benzer konulara göz atıp daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi takip edebilirsiniz.