in ,

Oturduğu Eve Sahip Olan Kişi Oranı Düştü!

Oturduğu eve sahip olan kişi sayısı, diğer yıllara göre azalış gösteriyor! Türkiye’de ev sahibi olmak hayli zorlaştı. İşte detaylar…

Türkiye İstatistik Kurumu verileri incelendiğinde, diğer yıllara nazaran ev sahibi olanlar arasında büyük bir uçurum var. Kurumun açıklamış olduğu veriler, diğer yıllara göre %56.2 oranında azalış sergilediği belirtildi. Bu durum da bireyin gelirinin önemli bir kısmını, barınma ihtiyacına ayırması için harcama zorunluluğuna sahip olduğunu gösteriyor. Böylelikle evini geçindirmek zorunda kalan insanların zorluk çekip, daha uzun saatler içinde çalışmalarını sağlıyor.

Bir tarafta ev almak isteyip de alamayanlar mevcut. Fakat diğer bir açıdan da bakacak olursak evlerini yüksek faize yatırmak için elden çıkaranlarda yadsınamaz bir gerçek. Ülkemizin büyük bir çoğunluğu geçimini asgari ücretle sağlıyor.

Peki, evi kira olan vatandaşlar için yapılan çalışmalar neler? Gelin beraber haberimizin devamında inceleyelim.

Türkiye’de Ev Sahibi Olmak Zorlaştı

Pandemi ile beraber ülke ekonomileri darbe aldı. Konut krizi ile karşı karşıya kalma noktasında kalan birçok ülkede oturduğu eve sahip olan kişi sayısı azaldı. Türkiye de bu ekonomik krizden nasibini aldı. Yüksek maliyetler nedeniyle birçok kişi borca girip, temel ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Bireylerin en önemli ihtiyacı olan barınma ihtiyacı da buna bağlı olarak sıkıntıya girdi.

Fiyatlar genel düzeyindeki ani çıkışlar, ev kiralarının da gözle görülür şekilde artmasını sağladı. Enflasyonist bir ortam beraberinde stagflasyonu da getirdi. Durgunluk içinde enflasyon yaşanması, geçim derdinin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Devlet evi kira olan vatandaşlar için bir düzenlemeye gitme kararı aldı. Yapılan çalışmalar ile daha geçinilebilir ortam sağlanması hedefleniyor.

Yapılan Çalışmalar ve Hedeflenen Ortam Nedir?

Ani fiyat artışları, asgari ücrette de bir artış olmasını sağladı. Böylelikle geçim sıkıntısı çeken çoğunluğun, nefesinin genişlemesi hedefleniyor.

Oturduğu eve sahip olan kişi sayısı konut fiyatlarında da etkisini gösterdi. Ev kiralarındaki fahiş artış, beraberinde düzenlemeye gidilmesini getirdi. Düzenlemeye göre ev kiralarındaki artış, en fazla yüzde 25 oranında olmak zorunda. Aksi takdirde ev sahiplerini zora sokacak, cezalar uygulanacağı belirtildi.

İletişim Başkanlığı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre, düzenlemenin sona ereceği tarihi 1 Temmuz 2024 olarak belirtildi. Fakat sona ereceği tarihe yakın, tekrardan bir düzenleme olabileceğini de açıkladılar. Durum büyük oranda oturduğu eve sahip olan kişi sayısını artırmasa da rahat bir nefes alınmasını sağlayabilecek bir gelişme gibi görünüyor.

Daha fazla gündem haberiyle ilgili bilgi sahibi olmak için sayfamızı inceleyebilirsiniz.