in

Seçim Günü Bu Yasaklara Dikkat Edilecek! 

Seçim günü bazı yasaklar var. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararıyla 31 Mart 2024’te gerçekleşecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, oy kullanma gününde saat 06.00 ile 23.59 arasında uygulanacak yasaklar Resmi Gazete‘de yayımlandı. Buna göre seçim gününde saat 06.00 – 23.59 arasında alkollü içki satışı ve içkili mekanlar ile umumi mahallelerde her türlü alkollü içki içilmesi yasak olacak.

Aynı süre içinde eğlence mekanları kapalı olacak. Diğer yandan emniyet ve asayişi korumakla görevli olmayan kişilerin oy kullanma gününde ateşli silahlar, kesici ve delici aletler taşıması yasaklanacak.

Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinin f bendinin 1, 2, 3 ve 5 numaralı alt bentlerinde belirtilen silahları (ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler), emniyet ve asayişi koruma görevlileri haricinde kimse köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

Oy verme sürecinde kahvehane, kıraathane, kafe ve internet kafe gibi tüm umumi eğlence mekanları kapalı kalacak. Eğlence yeri olarak nitelendirilen lokantalarda sadece yemek servisi yapılacak. Oy verme gününde saat 18.00’dan sonra düğün düzenlenebilmesi için seçim yasaklarına riayet edilmesi koşuluyla izin verilecek.

21.00’den Sonra Yayın Yasağı Kalkıyor! 

Seçim günü saat 18.00’e kadar belli yasaklar var. Bu kapsamda radyolar ve diğer tüm yayın organları seçimler ve sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yayınlayamayacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında sadece Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilecek seçimle ilgili haber ve tebliğler radyolarda ve diğer yayın organlarında yayınlanabilecek. Saat 21.00’dan sonra ise tüm yayınlar serbest olacak. Ancak YSK’nin kararıyla saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılması mümkün olabilecek.

Bir diğer kararında ise YSK, 1 Ocak 2024’ten seçimin sona erdiği tarihe kadar basın ve yayın kuruluşlarının uyması gereken yayın ilkelerini belirledi. Kararda, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk prensiplerine riayet etmekle sorumlu olan radyo ve televizyon kuruluşları ile yazılı, sözlü ve görsel basının, tek taraflı ve taraf tutan yayınlar gerçekleştiremeyecek. Bu kuruluşlar yayınlarında demokratik normlar çerçevesinde bazı konulara dikkat edecek. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında adil fırsat eşitliğini sağlamak zorunda oldukları ifade edildi.

Daha fazla seçim haberini web sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz.