in ,

CHP, AKP’nin Birinci Sırada Çıktığı Oy Pusulası Kurasına İtiraz Etmişti! İşte O Karar!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yerel seçimleri için düzenlenen kura çekiminde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) birinci sırada çıkmasına dair Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulundu. 27 Ocak’ta YSK Başkanlığı’nda gerçekleşen kura çekimine siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Birleşik oy pusulasındaki yerler belirlendi. Ancak AKP’nin ilk sırada yer almasıyla ilgili kura çekimi, tartışmalara neden oldu. Ayrıca Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kura çekiminde hile yapıldığını ima ederek konuya dikkat çekmişti. Bu gelişmeler, seçim sürecindeki rekabet ve şeffaflık konularında kamuoyu tartışmalarını beraberinde getirdi.

YSK’dan Red Kararı!

YSK, yapılan şaibe iddiasına karşı 31 Mart 2024’te gerçekleşecek yerel seçimlerin oy pusulası kura çekimiyle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, kura çekiminin şeffaf ve açık bir şekilde gerçekleştirildiği vurguladı. 35 siyasi partinin temsilcisinin ve birçok gazetecinin canlı takip ettiğini söyledi.

Ayrıca 20’ye yakın yayın kuruluşunun kendi ekipmanlarıyla görüntü aldığı belirtildi. Oy pusulasındaki sıralama, 27 Ocak’ta YSK’da yapılan kura çekimi sonucunda ortaya çıktı. Buna göre AKP ilk sırada, CHP 18. sırada, İYİ Parti ise ikinci sırada yer alacak. CHP, AKP’nin ilk sırada çıkmasına dair şaibe iddiasıyla YSK’ya itiraz etmişti. Ancak YSK’nın açıklamasında hiçbir itiraz olmadan kura çekiminin yapıldığı ve tutanak altına alındığı belirtilerek şeffaflığa vurgu yapıldı.

Açıklamada, her bakımdan detaylı görüntülerin kaydedildiği vurgulayarak,

“Yapılan açıklamalara ve paylaşımlara karşın, siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralaması sadece tek bir bakış açısından değil, basın mensupları, YSK üyeleri ve aynı masada bulunan siyasi parti temsilcilerinin şahitliği altında çok yönlü bir şekilde incelenmiş ve son derece şeffaf bir biçimde tamamlanmıştır. Buna ek olarak 27 Ocak 2024 Cumartesi günü 14.00-14.16 saatleri arasındaki yayın akışının haber ajansları ve televizyon kanalları tarafından izlenmesi hâlinde, bu şeffaf sürecin net bir şekilde görülebileceğini belirtmek isteriz. Ayrıca birleşik oy pusulasındaki sıralamada, geçmiş Mahalli İdareler Genel Seçimleri örneklerine bakıldığında 28 Mart 2004’te birinci sırada Demokratik Halk Partisi’nin, 29 Mart 2009’da birinci sırada Sosyaldemokrat Halk Partisi’nin, 30 Mart 2014’te birinci sırada Hür Dava Partisi’nin ve 31 Mart 2019’da birinci sırada Saadet Partisi’nin yer aldığı görülmektedir.”

ifadelerine yer verildi.

Daha fazla gündem haberleri için tıklayınız.