in ,

SevmekSevmek

Atatürk “İstikbal Göklerdedir” Sözünü Ne Zaman Söyledi?

İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın uzayda söylediği ilk söz “İstikbal Göklerdedir.” oldu. Bu tarihi anlar göğsümüzü gururla kabartmıştı. Gezeravcı uzaya ayak bastığı ilk anlarda “Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu dahiyane sözü: İstikbal Göklerdedirdiyerek ilk cümlelerini söylemişti.

Herkesin Gezeravcı’nın bu sözünden bahsettiği anlarda Fatih Altaylı‘nın HaberTürk‘teki yayınında konuşulan bir konu gündem oldu. Yayında “İstikbal Göklerdedir” sözünün aslında Atatürk’e ait olmadığını bir konuk iddia etti.

Peki bu söz Atatürk’e ait mi? “İstikbal Göklerdedir” sözü ne zaman söylendi? Detayları için haberimize bakalım…

Atatürk "İstikbal Göklerdedir" Sözünü Ne Zaman Söyledi?

“İstikbal Göklerdedir” Sözünü Kim Ne Zaman Söyledi?

Türk devleti, tarih sahnesinde birçok kez havacılık çalışmaları için denemeler yaptı. Dünyada bu alanda havacılık çalışmalarına dair ilk uçuşu 1783’te keşfedilen balon ile oldu. Bununla beraber havacılık alanında çok çeşitli çalışmalar ile insanlık, yeni çalışmalar üzerine yoğunlaştı. Havacılıkta devrim yaratan gelişme ise 1903’te uçağın icat edilmesi oldu. Bununla beraber sonrasında uçağın askeri amaçla kullanılması da havacılıkta önemli bir adımdı.

Atatürk, 1910 yılında genç bir kurmay yüzbaşı iken katıldığı Fransa’daki tatbikatlarda ilk askeri uçak görmüştü. Daha sonra özellikle I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde askeri havacılığın önemini kavramıştı.

Bu noktada havacılığın ne kadar önemli olduğunu anlatan şu sözleri ile konunun altını bir kez daha çizmişti:

“İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar” 

Türk Tayyare Cemiyeti’nin Açılışı ve İstikbal Göklerdedir Sözü

Günümüzde başta havacılık olmak üzere uzay çağının da başlangıcı “İstikbal Göklerdedir” sözü oldu. Tarih sahnesinde ilk kez Cumhuriyet’imizin 1. yılında, Ankara’da Türk Tayyare Cemiyeti açıldı. Günümüzde Türk Hava Kurumu olarak bilinen cemiyet açılışı ile birlikte havacılık faaliyetleri de hız kazandı.

Bununla beraber Atatürk’ün , 8 Haziran 1926’da Bursa’da, Öğretmenler Birliği’nin toplantısındaki konuşmalarında da havacılık konusuna değindiği havacılık tarihine geçen konuşması şu şekildeydi:
“Türk ulusunun, hava kuvvetlerimizin güçlendirilmesi gereğini anlayıp değerli yardımlarda bulunması, siyasî uygarlığa erişmesinin en büyük kanıtıdır.Bu alanda ulusa yol gösteren Türk Tayyare Cemiyeti’nin çalışmalarını takdir ederim. Cemiyet’in sabit ve muayyen gelir bulması için yurdumuzun çeşitli yerlerinde yapmış olduğu toplantıların yararlı bir şekilde sonuçlanması için, yurttaşların gayret göstereceklerinden eminim”. 


Atatürk konuşmasını noktalamadan önce Kuruluş’a, en önemli görevini de şu sözleriyle verir:

… Havacılığın toplum içinde tanıtılıp sevdirilmesinde, aynı zamanda gençliği heveslendirip istekli hale gelmesinde Cemiyet’in çalışması önemlidir.”

Yazar Elif Toy