in , ,

Yoğun Bakım Üniteleri Yeni Salgınla Doldu!

Sağlık meslek kuruluşları tarafından yapılan açıklama ile yoğun bakım üniteleri yeni salgınla doldu. Birçok viral enfeksiyonun aynı anda ortaya çıktığı bir salgının yaşandığını belirtti. Yoğun bakım ve acil servislerdeki yoğunluğun arttığını ifade etti.

Türk Yoğun Bakım Derneği, doluluk oranlarının %100’e ulaştığını açıkladı. Planlı ameliyatların ertelenip iptal edildiğini bildirdi. Türkiye Acil Tıp Derneği de acil servislerin aşırı yük altında olduğu konusunda uyarıda bulundu. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru ise son dönemde yaşanan çoklu viral enfeksiyon salgınının İstanbul’da yoğun olduğunu belirtti. Yavru, hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle randevu alamayan poliklinik hastalarının acil servislere yönlendirildiğini vurguladı.

Kapasitesi aşan acil servislerin yaşadığı aksamalara dikkat çekti. Entübe hastaların, servislerde ve acil servis kırmızı alanlarında sedye üzerinde izlendiğine dair bilgiler paylaştı.

Yoğun Bakımların Kapasitesi Giderek Doluyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise son zamanlarda yaptığı paylaşımlarda yaşanan enfeksiyonların ‘mevsimsel’ olduğunu belirtti.

X hesabından yaptığı açıklamada, “Solunum yolu enfeksiyonlarına sık rastlanan bir mevsimdeyiz. Nezle gibi enfeksiyonlarda önemli bir artış görüyoruz. Soğuk havaların başlaması ve kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması, nezlenin daha hızlı yayılmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, Demirören Haber Ajansı’na konuştu. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüklerinin yoğun bakım doluluğuyla ilgili önlemler aldığını belirtti. İstanbul’da yoğun bakımların detaylı şekilde incelenerek durumun tespit edildiğini ve boş yatak durumuyla mevcut hastaların profillerinin ele alındığını söyledi. Açıklamasında yoğun bakım üniteleri yeni salgınla doldu ifadesinden ziyade durumun kontrollü bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Hastalıktan Korunmak İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

Bağışıklık sistemi, vücudumuzu koruyan önemli bir savunma mekanizması. Enfeksiyonlara yol açan virüs, bakteri ve parazit gibi mikroskobik canlıların zararlı etkilerinden bağışıklığımız sayesinde korunuruz. Bu sistem, zararlı organizmaların vücuda girmesini engelleyerek girdikleri yerde bunları yok eder. Yayılmalarını önlemek ve geciktirmek gibi kritik görevlere sahiptir. Vücudun içinde ve dışında milyonlarca farklı düşmanı ve yabancı yapıyı tanır.

Sağlıklı bir vücut, çoğu zaman hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle karşılaştığında bunlarla baş etme yeteneğine sahiptir. Bağışıklık sisteminin temel özelliklerinden biri olan “hatırlama” yeteneği sayesinde, yaşam boyu devam eden bir koruma sağlar. Bu da birçok hastalığın tekrarını önler. Zamanla bağışıklık sistemindeki zayıflıklar, “hastalık” olarak adlandırılan durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için bağışıklık sisteminin güçlü olması adına aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Yeterli ve düzenli uyku alışkanlığı edinmek
  • Beslenme alışkanlığında sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet benimsemek
  • Et tüketimini kısıtlamak ve dengeli bir protein alımına özen göstermek
  • Omega-3 ve D vitamini gibi besin öğelerini yeterli miktarlarda almak
  • Sigara ve alkol alışkanlıklarını bırakmak
  • Kilo kontrolünü sağlamak ve ideal kiloda kalmak
  • Endüstriyel gıdaların tüketimini sınırlama
  • Sosyal ilişkileri güçlendirmek ve destekleyici bir çevre oluşturmak
  • Stresi kontrol etmek ve yaşamdaki yoğunluğu en aza indirmek.

Daha fazla sağlık ve gündem haberleri için burayı tıklayabilirsiniz.

Written by Berna Arkan