in , , ,

Altın Palmiye Ödüllü İlk Türk Sinemacı “Yılmaz Güney”

2023 yılında 76.’sı düzenlenen Cannes Film Festivali dünya tarafından büyük ilgi görmüştü. Bu festival Fransa’nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılıyor.

Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye olarak kabul görüyor. Altın Palmiye ödülü, Cannes kentinin armasındaki palmiyeyi temsil ediyor. Bu ufak bilgilendirmenin ardından şunu belirtmeliyiz ki Türkiye’nin ilk Altın Palmiye ödülünü Yılmaz Güney almıştı.

Yılmaz Güney Hangi Filmiyle Altın Palmiye’yi Aldı?

ilk defa bir Türk Filmi Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne layık görüldü. Türkiye, ilk defa bu ödülü 1982’de Yılmaz Güney’in “Yol” filmiyle aldı.

Filmin senaryosunu Yılmaz Güney’ yazdı ve filmi de Şerif Gören yönetti. Altın Palmiye Ödülünü kazanan ilk Türk filmi unvanına sahip filmin senaryosunu ünlü yönetmen cezaevinde yazdı, baş rollerini, Tarık Akan, Halil Ergün ve Şerif Sezer paylaştı.

Siyasi baskılar, maddi imkansızlıklar gibi birçok zorluklarla mücadele içinde çekilen film İmralı Cezaevi yatan beş mahkumun izinli olarak cezaevinde çıkıp köylerine giderken başlarından geçenleri konu alıyor. Peki Güney’in nasıl bir hayatı vardı? Gelin şimdi ünlü sinemacının hayatına bakalım.

Yılmaz Güney Kimdir?

Yılmaz Güney Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve yazardır. 1 Nisan 1937’de Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Yenice’de Kürt ve Zaza kökenli köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak doğmuş.1959’da sinema sektörüne adımını atmış. Güney Türk film endüstrisinde hızla öne çıkmış ve eserlerinin birçoğunu Türkiye’deki sıradan işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamış.

Birçok kez yasal sorunlar yaşayan Güney, ilk olarak 1961’de, önceden yazdığı bir öyküde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklanıp bir buçuk yıl hapis ve altı ay sürgün cezası almış. Güney, 1981’de izinli olarak çıktığı Isparta Yarı Açık Cezaevi’ne geri dönmeyip yurt dışına firar etmiş ve Fransa’da yaşamaya başlamış. Aynı yılda Yol filmiyle Altın Palmiye Ödülüne layık görülmüş. 

Dahası Güney, firarından sonra yurda dönme çağrılarına uymadığı gerekçesiyle 1983’te Türk vatandaşlığından çıkarılmış. Usta sinemacı, mide kanseri sebebiyle 9 Eylül 1984’te Fransa’da vefat etmiş  ve Paris’te Pere Lachaise Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Daha fazla bu tarz içerik için tıklayın.

Written by Edanur Orta