in ,

Bebekler Neden Her Şeyi Ağzına Sokar?

Bebekler neden her şeyi ağzına sokar sorusunu soruyorsanız sizler de bu döneme adım atmış olmalısınız. Eğer bir bebeğiniz varsa ve her bulduğu şeyi azına sokmaya başladıysa evde ve çevrenizde birtakım değişikliklere gitmeniz en doğrusu olur. Bebekler doğum ile birlikte dünyayı keşfetmeye başlarlar ve bu keşif aslında nesneleri tanıma süreci ile devam eder.

Bebeklerin ellerini daha iyi kullanabilmeleri ile birçok nesneyi elleme şansına da sahip olurlar. Bir diğer aşama da tatma aşamasıdır ve bu aşama birçok bebekte ortak görülen bir özelliktir. Bu genellikle 0-2 yaş arası gibi geniş bir süreci kapsar ve özellikle 6.ay ile birlikte artar. Bunun doğal bir süreç olduğunu bilmelisiniz. Özellikle diş çıkarma süreci bebeklerin bir şeyleri ağızlarına en sık soktukları süreç olarak ifade edilmektedir. Kaşıma ve dişteki etkiyi azaltmak için tercih edilen bir yöntem olur.

Bebekler Ne Zaman Her Şeyi Ağzına Sokar?

Bebeklerin 0 ve 2 yaş arası sürece kısaca oral dönem denir. Oral dönem aynı zamanda bebeklerin birçok malzemeyi ağzına soktuğu geniş bir dönemdir. Bu aşamada bebekleri düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Her şeyi keşfetmek ve tanımak isteyen bebekler için bu süreç oldukça heyecan vericidir. Bebekler çevresindeki her şeyi ve hatta bazen kişileri ağızları ile tanımaya çalışır. Buna kendi ayakları bile dahildir. Bebeklerin bu süreci 36 aya kadar devam edebilir ancak genellikle 2 yaşından sonra böyle bir durum devam ediyorsa bir uzman desteği almak en doğrusu olacaktır.

Bu Süreçte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin her şeyi ağzına soktuğu dönem esnasında dikkat edilmesi gereken birçok aşama vardır. Bu durumda uygun önlemleri almanız gerekir:

  1. Güvenlik ve hijyen faktörlerine dikkat etmek gerekir. Bu nedenle bebeklerde oral dönem esnasında sert malzemeleri ortadan kaldırmak ve bebeğin erişemeyeceği noktalarda barındırmak önemlidir.
  2. Düğme, taş gibi ufak parçaların kullanımından bir süre uzak durmak gerekir. Bunlar bebeklerde birçok riskli ana sebep olmaktadır.
  3. Bebekler bir şeyleri ağızlarına alırken aynı zamanda emeklerler ve bu esnada hem hijyenik koşullar sağlanmalı hem de gerekli temizlik aşamaları bebek için de uygulanmalıdır.

Bebek gelişimi ile ilgili diğer yazılarımıza buradan göz atabilirsiniz.