in ,

2 Yaş Sendromu Nedir?

Son yıllarda sıkça konuşulan 2 yaş sendromu, birçok ebeveyn için yorucu bir süreç olmaktadır. Bebeğin 2 yaşına yaklaşırken ve bu yaş boyunca yaşadığı süreç genel olarak 2 yaş sendromu ile ifade eder. 2 yaş sendromu gelişim evrelerinden biridir ve bu durum üç yaşına kadar devam etmektedir. Asında bu sürecin en temel belirtisi öfkedir. Bebeklerde oluşan bu öfke, dünyayı tanıma ve duygulara odaklanma sürecinde gelişen bir değişimdir. Çocukların ruh halleri belli bir yaşa kadar büyük bir hızla ve kısa zaman aralıkları içerisinde gerçekleşir. Bu nedenle her yaşta farklı sendromlar görmek olasıdır.

2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

2 yaş sendromu ne zaman başlar sorusuna net ve standart bir cevap bulunmamaktadır. Ancak genel olarak 1.yılın sonlarına doğru başladığını ve 3 yaşı dahi kapsayabileceğini söylemek mümkün olur. 2 yaş sendromunun bariz belirtileri vardır ve çocuk psikologları bu alana sıklıkla ilgi gösterir. Her bebek 2 yaş sendromunda farklı reaksiyonları sergiler. Bu nedenle en doğru tespiti alanında uzman bir psikolog koyacaktır.

2 yaş sendromu yaşayan bir bebekte uyku bozuklukları, aşırı sinir, yoğun çığlıklar, bir şeyleri fırlatma, yemek yemekten uzaklaşma ve kendini yerlere atma gibi reaksiyonlar görülebilir. Uyku sendromu olarak ifade edilen bir süreç de gerçekleşir ve en öne çıkan belirtilerden biridir.

Sendromun Tedavi Aşamaları

2 yaş sendromunda bazı tedavi aşamaları vardır. Elbette her çocuk bu sendromu farklı boyutlarda yaşamaktadır:

  • Sabır en gerekli şeydir. Ebeveynler bu süreçte sabırlı olmalıdır.
  • Çocukların günlük rutinleri düzenlenmelidir ve bu rutinlerde yemek ve uyku yer almalıdır.
  • Çocukların olumlu davranışlarına odaklanıp onları pekiştirmek etkili olur. 2 yaş sendromunu önlemek veya etkisini azaltmak için çocuğun dikkatini dağıtmak elzemdir.
  • Ebeveynlerin kendi tutumlarını gözden geçirmesi ve bir uzmana danışmaları gerekir.
  • Sözlü ve fiziksel şiddet bu sürecin en büyük pekiştiricileri arasında yer alır ve bunun önüne geçilmelidir.
  • Çocuk sinirlendiğinde onu sakinleştirmek için eğlenceli aktivitelere yönelmek faydalı olur. Tüm bu yöntemleri denemek ve bebeklerin gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitemize tıklayın!