in

HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserinde Önlem Mi?

HPV Aşısı
HPV Aşısı

Temelde bir DNA virüsü olan insan papilloma virüsünün 200’den fazla türü bulunuyor. HPV’nin yaklaşık 40 türü genital bölgede cilt ve mukoza hücrelerinin enfeksiyonuna neden oluyor. Virüs kişinin vücudunda belli bir süre kalabiliyor ve hemen etkin hale gelmiyor. Ayrıca bu virüs kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açıyor.

Şüphesiz rahim ağzı kanseri de kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Cinsel yolla bulaşan HPV’nin kanser riski yüksek türlerine karşı aşılar geliştiriliyor. Gelin şimdi HPV aşısınına ne olduğuna ve önlem olup olamayacağına bir bakalım.

Hpv Aşısı Nedir?

HPV aşısı insan papilloma virüsünün neden olduğu enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlayan bir uygulamadır. Aşı, HPV ile ilişkili kadında rahim ağzı, genital organlar, erkekte penis kanserlerinden koruyucudur. Ek olarak aşı her iki cinsiyette baş-boyun ve boğaz kanserlerinden ve siğillerden korunma sağlıyor. İkili, dörtlü ve dokuzlu HPV aşıları vardır. Gerçekten de HPV aşısı rahim ağzı kanserini önleyebiliyor mu?

Peki Hpv Rahim Ağzı Kanserinde Önlem Mi?

Rahim ağzı kanseri ya da diğer adıyla serviks kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerindendir. Her yıl 500.000’den fazla kadına bu hastalığın tanısı konuyor ve 250.000’den fazla kadın da bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Ölümleri engellemek için HPV aşısı virüsün kanser yapan türlerine karşı koruyuculuk sağlıyor. HPV tip 4 aşısı daha çok genital siğile neden olan HPV türlerine karşı koruma sağlıyor. HPV aşısı, çocuklar için cinsiyet fark etmeksizin 11-12 yaşında yapılabiliyor. Kadınlarda yaş için bir üst sınır bulunmuyor ve aynı koruyuculuğa sahip olduğu söylenebilir. 

HPV’nin 31, 33, 45, 52 ve 58 türleri de rahim ağzı kanseri açısından yüksek riskli türlerdir. 9’lu aşı bu türlere karşı koruma sağlayabiliyor. Bu nedenle aşının rahim ağzı kanserini önleyici etkisi olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz. 

HPV 9’lu aşı 200 HPV türünden kanser riski yüksek 9 türüne karşı koruma sağlayabiliyor. 9’lu aşıda yaş sınırlaması yer almıyor. Genellikle aşı kol veya bacaktan kas içine uygulanıyor. Yan etkisi yoktur ve diğer aşılarda olduğu gibi aşı yerinde kızarıklık, şişlik ve biraz ağrı yapabiliyor. Özellikle HPV 9’lu aşı uzun vadede rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlıyor.

Daha fazla haber için sitemizi ziyaret edin.