in ,

Dünyanın en güçlü 10 ordusu açıklandı! Türk ordusu kaçıncı sırada?

Dünyanın en güçlü 10 ordusu arasında olmak birçok devletin hayalidir. İşte dünyanın 2024 yılı için açıklanan en güçlü orduları haberimizde…

Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin genel adıdır ve askeri gücün en büyük birimidir. Günümüzde, ordular genellikle en az orgeneral rütbesine sahip askerler tarafından yönetilir. Ordunun temel amacı, iç ve dış tehditlere karşı devleti korumaktır. Ancak, geçmişte ve günümüzde birçok ülkede ordunun siyasi iktidara müdahale ettiği durumlar da yaşanmıştır.

Ordular genellikle üç ana bölümden oluşur: Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri. Bazı ülkeler, bu ana kuvvetlere ek olarak Jandarma, Sahil Güvenlik, Hava Savunma Kuvvetleri ve Özel Kuvvetler gibi alt kuvvetleri bünyelerinde barındırabilirler.

Öte yandan, bazı ülkeler, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri gibi kuvvetlere sahip olmalarına rağmen, “silahlı kuvvetler” terimi yerine “ordu” terimini kullanırlar. Örneğin, Çin Halk Ordusu ve Vietnam Halk Ordusu gibi. Ayrıca, bazı ülkeler Kara Kuvvetlerini ana ve baş orduları olarak kabul eder ve bu kuvvetlerin bayrağını veya amblemini silahlı kuvvetlerin genel amblemi yapar.
 

ABD merkezli Global Firepower Kuruluşu, “Dünyanın En Güçlü Orduları 2024” listesini yayımladı. Bu listeyle birlikte ülkelerin askeri gücüne dair analitik veri tabanları oluşturdu. Böylelikle Dünyanın en güçlü 10 ordusu belirlendi.

Yıllık olarak hazırlanan listede ABD, 13 bin 209 askeri hava aracıyla birinci sırada yer alırken, Rusya 4 bin 255 askeri hava aracıyla ikinci sırayı, Çin ise 3 bin 304 askeri hava aracıyla üçüncü sırayı elde etti.

Türkiye, 145 ülkenin değerlendirildiği listede bin 69 adet askeri hava aracı ile 8’nci sırada kendine yer buldu.

Ordular Nasıl Sıralanıyor ?

Sıralama, ülkelerin sahip olduğu askeri hava, kara ve deniz araçları ile asker gücüne göre yapılmaktadır.
Listenin son beş sırasında ise Liberya, Benin, Somali, Surinam, Moldova ve Butan ülkeleri bulunmaktadır.
Sıralamada, ülke ordularının teknolojik gelişmişlik, insan gücü, sahada kalma süresi ve hareket kabiliyeti gibi özellikleri dikkate alınmaktadır. Türkiye, dünyanın en güçlü ordularına sahip ülkeler arasında yükselişe geçmiştir.

Türkiye’nin askeri hava, kara ve deniz gücü, 2022’deki verilere göre 9’ncu, 2023’teki rakamlara göre 11’nci sırada yer almıştır. Ancak, bu yılki savunma sanayii başarılarıyla birlikte Türkiye, 2024 yılı listesinde 8’nci sıraya yükselmiştir.

Türkiye’nin 2024 yılı listesine göre, hava kuvvetleri personel sayısı 115 bin, kara kuvvetleri personel sayısı 518 bin olurken, deniz kuvvetleri personel sayısı yüz bine ulaşmıştır. Türkiye’yi Pakistan ve İtalya takip etmektedir.

Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

İşte dünyanın en güçlüsü ordusuna sahip 10 ülke:

  1. ABD
  2. Rusya
  3. Çin
  4. Hindistan
  5. Güney Kore
  6. Birleşik Krallık
  7. Japonya
  8. Türkiye
  9. Pakistan
  10. İtalya