in ,

Güneş patlamalarından teknolojik cihazlar etkilenir mi?

Güneş’te gerçekleşen patlamalar, tarih boyunca Dünya üzerinde çeşitli etkilere yol açmıştır. Aralıklarla, koronal kütle atımları ve güneş parlamaları gibi olaylar da yaşanabilir. Ancak son zamanlarda sosyal medyada ortaya atılan bir iddia nedeniyle insanlar endişe duymaya başladılar. Bu iddiaya göre, yaklaşık 4 ay içinde Güneş’te bir patlama meydana gelecek. Bu patlama Dünya’daki tüm elektronik cihazları etkileyecek. Hatta başka bir iddiaya göre ise bu patlamanın ardından tüm Dünya’nın karanlığa gömüleceği söylenmişti.

Dünya’nın manyetik alanı, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkları saptırarak gezegenimizi korur. Ancak güneş patlamaları ve koronal kütle atımları gibi güçlü olaylar, teknolojik cihazlara zarar verebilir.

Güneş’in manyetik kutuplarının her 11 yılda bir yer değiştirmesi olayına “güneş döngüsü” denir. Güneş, şu anda 11 yıllık etkinlik döngüsünün sonuna yaklaşıyor. Tahminen 6 ay içinde kuzey ve güney kutupları yer değiştirecek. Bu dönemde, güneş aktivitelerinin artması nedeniyle teknolojik cihazlar her zamankinden daha fazla risk altında olabilir.

Artan güneş aktivitelerinin neden olduğu güçlü güneş rüzgarları, GPS ve telekomünikasyon uydularını kolayca etkisiz hale getirebilir. Yüklü parçacıklar, uzay araçlarındaki elektronik cihazlara zarar verebilir ve yaşam destek sistemlerini etkisiz hale getirebilir. Güneş aktiviteleri, astronotların sağlığını tehdit edebilecek düzeyde yoğun radyasyon üretebilir. Ayrıca, güneş aktiviteleri sonucu

Güneş Patlamaları Dünya’yı Nasıl Etkiler?

Dünya’nın manyetik alanındaki değişiklikler, jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. Bu fırtınalar, güneş aktivitelerinin maksimuma ulaştığı dönemlerde daha sık görülebilir.

Örneğin, 1989’da güneş döngüsünün solar maksimuma ulaştığı dönemde gerçekleşen şiddetli jeomanyetik fırtınalar, Kanada’daki Hydro-Québec enerji ağının transformatörünü patlatarak 6 milyondan fazla insanı etkilemişti. Aynı şekilde, Kasım 2015’te güneş patlamalarının İsveç’te neden olduğu bir radar arızası, birçok uçuşun iptal edilmesine, elektronik cihazların ve GPS uydularının zarar görmesine yol açmıştı.

Tarih boyunca kaydedilmiş en büyük jeomanyetik fırtına, 2 Eylül 1859’da meydana gelen Carrington Olayı’dır. Bu olay sırasında pusulası şaşan gemiler denizlerde yolunu kaybetmiş, bazı telgraf telleri alev almış ve alçak enlemlerde yer alan bölgelerde kutup ışıkları görülmüştü.

Daha fazla bu tarzda haber için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.