in ,

Uzaydan Dünya’ya ilk güneş enerjisi projesi başarılı oldu

Uzaydan Dünya’ya ilk güneş enerjisi projesi olarak bilinen Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi projesi, görevi bir yıl sürdü. Üstelik Dünya’ya kablosuz güneş enerjisi iletimini başarıyla gerçekleştirdi. Bu başarının, gelecekte uzay güneş enerjisinin yönünü belirleyeceği belirtildi.

Önemli bir dönemeç niteliğindeki test, bir yıl süren görevin sonucunda başarıyla tamamlandı. Raporlar The Independent’a göre. Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD-1) projesi, geçtiğimiz yıl 3 Ocak’ta başlatılmıştı. Güneş enerjisinin toplanmasının ve ticari ölçekte kablosuz bir şekilde Dünya’ya geri iletilmesinin fizibilitesini gösterme amacını taşıyordu.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde ki bilim insanları, bu çaba kapsamında üç ana deneyi başarıyla tamamladı. Bu deneyler içerisinde origamiden ilham alınan yeni bir güneş paneli mimarisi vardı. Farklı hücre tasarımları ve bir mikrodalga vericisi de yer alıyordu.

Uzay tabanlı güneş panelleri yarım asırdan fazla bir süre önce keşfedildi. Mikrodalgalar aracılığıyla dünyaya büyük miktarda temiz ve sürdürülebilir enerji sağlama amacını taşıyordu. Bilim insanları, bu tür kurulumların bulut örtüsü veya Güneş’in döngüsü gibi faktörlere bağlı olmadığını vurgulamıştı. Uzaydan Dünya’ya ilk güneş enerjisi projesi de bu sayede ortaya çıktı.

Caltech, bu görevin uzay güneş enerjisinin geleceğine dair bir perspektif sunacağını söylüyordu. Ancak bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Geçtiğimiz yıl Japon Uzay Ajansı JAXA, 2025’e kadar uzayda ticari ölçekte güneş enerjisi panelleri kuracağını açıklamıştı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Solaris programı aracılığıyla bir geliştirme projesi kurmayı hedefliyor.

JAXA’nın 2015 yılında mikrodalgalar aracılığıyla güneş enerjisini ışınlayarak başarılı olmuştu. Son yapılan deneylerin başarılı olması da, bu alandaki ilerlemeleri vurguluyor. Araştırmacılar, bu teknolojinin ticari olarak uygulanabilir olabilmesi için uğraşıyor. Malzeme maliyetini düşürmek ilk sırada. Panelleri uzay radyasyonuna dayanıklı hale getirmek de hemen ardından geliyor.

Geçtiğimiz yıl bilim insanları, uzay tabanlı güneş enerjisi çiftliklerinde kullanılabilecek ultra hafif bir güneş pili teknolojisinin verimini iki katına çıkarabileceklerini keşfettiler.

Ayrıca, Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, uzay radyasyonuyla hasar görmesine rağmen kendi kendini onarabilen özel bir güneş paneli icat etmişlerdi. Bu sayede panelin esas verimliliğini yüzde 100’e kadar geri kazanabilmekteydi.

Daha fazla bu tarzda içerik için web sitemize göz atabilirsiniz.